Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniejsza produkcja mięsa w Czechach

14 września 2012
Jak informuje FAMMU/FAPA, Czeska Izba Rolna ostrzega, że od 1989 r. samowystarczalność żywnościowa Czech stopniowo maleje. Po tegorocznych żniwach ceny żywności wzrosną, a wiele firm z sektora rolno-spożywczego prawdopodobnie zbankrutuje.
Największy spadek samowystarczalności zanotowano w przypadku produkcji wieprzowiny, drobiu i jaj.

Od 1990 r. krajowe pogłowie świń obniżyło się o 3,2 mln szt. do poziomu z 1921 r. Import wieprzowiny wynosi obecnie połowę wewnętrznego spożycia, a w 2011 r. przekroczył 216 tys. ton o wartości 442,1 mln euro. Największymi dostawcami były Niemcy (196,9 mln euro), Austria, Belgia, Polska i Hiszpania.

Pogłowie drobiu w Czechach również zmalało do poziomu z 1960 r. W 2011 r. krajowa liczebność stada drobiu obniżyła się o 14,5 proc., a największy 24 proc. spadek dotyczył kurcząt.

Pogłowie kur niosek jest obecnie rekordowo niskie, a ich import wzrósł w ubiegłym roku o 16,8 proc. Głównymi dostawcami były Polska, Brazylia, Słowacja i Niemcy. Samowystarczalność w zakresie produkcji drobiu obniżyła się o 6,1 p.p. do 78,8 proc.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę