Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniejsza produkcja jogurtów, śmietany i mleka w proszku

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w odpowiedzi na niesprzyjające uwarunkowania gospodarcze w kraju, w okresie pierwszych czterech miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano silny spadek produkcji jogurtów - o ponad 4 proc. w relacji rocznej do 147,4 mln litrów,.
Po notowanym w ubiegłym roku wzroście produkcji śmietany, bieżący rok przyniósł stagnację również na tym rynku, a produkcja obniżyła się o prawie 7% do 62,8 mln litrów. Ponadto mleczarnie wytworzyły mniej niż rok wcześniej mleka w proszku - o ponad 10% (łącznie produkcja wyniosła 40,2 tys. ton). Niemniej, już w samym kwietniu br. produkcja była o 44% wyższa, niż w marcu.
Więcej niż w 2012 r. wyprodukowano natomiast serów - i to zarówno dojrzewających jak i twarogów - w pierwszym przypadku wzrost sięgnął 3% do 100 tys. t, w drugim zaś aż 5% do 135 tys. ton.
Rośnie też, choć na razie nieznacznie (o 0,4% w relacji rocznej do 57,1 tys. t) produkcja masła, co prawdopodobnie jest odpowiedzią na jego wysokie ceny i duże możliwości eksportowe.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę