Mniejsza produkcja jogurtów, śmietany i mleka w proszku
3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w odpowiedzi na niesprzyjające uwarunkowania gospodarcze w kraju, w okresie pierwszych czterech miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano silny spadek produkcji jogurtów - o ponad 4 proc. w relacji rocznej do 147,4 mln litrów,.
Po notowanym w ubiegłym roku wzroście produkcji śmietany, bieżący rok przyniósł stagnację również na tym rynku, a produkcja obniżyła się o prawie 7% do 62,8 mln litrów. Ponadto mleczarnie wytworzyły mniej niż rok wcześniej mleka w proszku - o ponad 10% (łącznie produkcja wyniosła 40,2 tys. ton). Niemniej, już w samym kwietniu br. produkcja była o 44% wyższa, niż w marcu.
Więcej niż w 2012 r. wyprodukowano natomiast serów - i to zarówno dojrzewających jak i twarogów - w pierwszym przypadku wzrost sięgnął 3% do 100 tys. t, w drugim zaś aż 5% do 135 tys. ton.
Rośnie też, choć na razie nieznacznie (o 0,4% w relacji rocznej do 57,1 tys. t) produkcja masła, co prawdopodobnie jest odpowiedzią na jego wysokie ceny i duże możliwości eksportowe.