Produkcja żywca w trzech podstawowych rodzajach jest mniejsza, bo mniej spożywamy. Do takich wniosków można dojść po przeczytaniu 37 raportu z serii analiz rynkowych zatytułowanego "Rynek mięsa - stan i perspektywy" opublikowanego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.
W roku ubiegłym produkcja żywca (w trzech rodzajach) w wadze bitej ciepłej wyniosła 3.478 tys. ton i była mniejsza niż w 2007 rodu aż o 5%. W I półroczu 2009 roku w stosunku do I półrocza 2008 roku produkcja ta spadła jeszcze bardziej, bo aż o 8%, w tym żywca wieprzowego - o 16% Zjawisku temu towarzyszyło zmniejszone spożycie wieprzowiny z 43,6 kg na osobę w 2007 r. do 42,7 w roku ubiegłym.
Co szykuje się na przyszłość? Analitycy IERiGŻ-PIB prognozują, że w I półroczu 2010 roku produkcja mięsa w stosunku do I półrocza 2009 roku będzie większa o 2%, w tym wieprzowego i drobiowego o 3%. Produkcja mięsa wołowego zmniejszy się natomiast o 7%. W II półroczu 2010 roku produkcja wieprzowiny może wzrosnąć o 5% a wołowiny obniżyć o kilka procent. Wzrost produkcji wieprzowiny umożliwi wzrost spożycia o około 1,5 kg na osobę, to jest do poziomu z 2008 roku.