Mniej znaczący import koncentratu jabłkowego z Chin
24 grudnia 2015
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, zgodnie z danymi Eurostatu eksport zagęszczonego soku jabłkowego (HS6 200979) z Chin do UE-27 w 2012 roku wyniósł 38,3 tys. t, co oznaczało że był o 66 proc. niższy niż w roku poprzednim. Było to również aż o 85 proc. mniej w stosunku do 2007 roku, kiedy kraje Unii Europejskiej sprowadziły 258 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego z Państwa Środka.
Udział Chin w łącznym imporcie koncentratu do Unii (zarówno z zewnątrz jak i wewnątrzunijnym) spadł w latach 2011-2012 o blisko 10 pp. do nieco ponad 5 proc. Działo się to mimo wzrostu produkcji w tym kraju, która w 2012 roku wyniosła około 750 tys. ton wobec 630 tys. t w roku poprzednim (Foodnews). Jedną z przyczyn spadku wolumenu przywozu do Unii mógł być fakt, że chiński koncentrat jest mniej konkurencyjny cenowo w stosunku do europejskiego (np. z Polski). Jego ceny w lutym br. wynosiły 1,30 USD/kg, a przy uwzględnieniu ceł, kosztów frachtu i opłat portowych oscylowały na poziomie 1,80 USD/kg. Zagęszczony sok jabłkowy z Polski oferowany był w analogicznym czasie w cenie wynoszącej 1,60 USD/kg - informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.
Wzrósł natomiast popyt na chiński koncentrat jabłkowy ze strony krajów Ameryki Północnej. W 2012 roku eksport koncentratu do Stanów Zjednoczonych z Chin wyniósł 293 tys. ton, co oznaczało, że był o ok. 10 proc. wyższy w stosunku do roku poprzedniego (dane China Customs). Największym wzrostem w ujęciu wolumenowym charakteryzował się eksport do Kanady, który w latach 2011-2012 zwiększył się 2,3-krotnie do 50,4 tys. t.
Kosztem Chin, dostawy koncentratu jabłkowego na rynek unijny zwiększyły kraje takie jak Ukraina - 5,5-krotnie do 40,2 tys. t, czy też Chile - 2,2-krotnie do 19,9 tys. t. Polska w 2012 roku wyeksportowała do UE-27 201 tys. ton, co było wartością o blisko 40 proc. wyższą niż w 2011 roku.