A_BIO_AGRO_950

Mniej zainteresowanych produkcją organicznej żywności w Wielkiej Brytanii

20 sierpnia 2003

Mimo że rośnie zapotrzebowanie na organiczną żywność ze strony konsumentów, wśród brytyjskich rolników spada zainteresowanie jej produkcją.

Jeszcze 4 lata temu każdego miesiąca 250 farmerów składało wniosek o przekwalifikowanie gospodarstwa. Teraz jest ich zaledwie 40. Skąd ten słabnący zapał brytyjskich rolników. Po pierwsze konkurencja na rynku jest ogromna. Rodzime produkty wypierają dużo tańsze z importu. Farmerzy obawiają się, że zainwestują w organiczną produkcję, a nie mają gwarancji zbytu swoich towarów. Poza tym zdaniem brytyjskich rolników nie otrzymują oni wystarczającego wsparcia od rządu i od supermarketów, z którymi trudno podpisać umowy kontraktacyjne.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę