biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Mniej wołowiny w Nowej Zelandii

28 lutego 2012
Jak poinformowała FAMMU/FAPA, w 2011 roku produkcja mięsa wołowego w Nowej Zelandii wyniosła 573,3 tys. ton, tj. była o 7 proc. mniejsza niż przed rokiem.
Był to wynik nienaturalnie wysokiego poziomu ubojów bydła w latach 2009-2010 spowodowanego suszą w rejonach produkcyjnych na Wyspie Północnej. Ponadto w ostatnich latach nastąpił spadek pogłowia bydła mięsnego na rzecz bydła mlecznego.

Dla porównania w 2011 roku Nowozelandczycy wyprodukowali 27,1 tys. ton mięsa cielęcego, tj. o 6 proc. więcej niż w 2010 roku. Wzrost produkcji tego gatunku mięsa wynikał z rosnącego znaczenia sektora mleczarskiego w Nowej Zelandii.



POWIĄZANE

Od lat obserwuje się rosnące zainteresowanie siewem punktowym. To coraz częściej...

Już wkrótce, gdy skończy się okres żniw, rolnicy będą podejmowali decyzje o wybo...

Czy produkty zbożowe mogą być jednocześnie pyszne, zdrowe i lubiane przez dzieci...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę