Biogaz_III Forum 2025

Mniej wołowiny w Nowej Zelandii

28 lutego 2012
Jak poinformowała FAMMU/FAPA, w 2011 roku produkcja mięsa wołowego w Nowej Zelandii wyniosła 573,3 tys. ton, tj. była o 7 proc. mniejsza niż przed rokiem.
Był to wynik nienaturalnie wysokiego poziomu ubojów bydła w latach 2009-2010 spowodowanego suszą w rejonach produkcyjnych na Wyspie Północnej. Ponadto w ostatnich latach nastąpił spadek pogłowia bydła mięsnego na rzecz bydła mlecznego.

Dla porównania w 2011 roku Nowozelandczycy wyprodukowali 27,1 tys. ton mięsa cielęcego, tj. o 6 proc. więcej niż w 2010 roku. Wzrost produkcji tego gatunku mięsa wynikał z rosnącego znaczenia sektora mleczarskiego w Nowej Zelandii.



POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę