Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniej wołowiny na brytyjskim rynku

25 lutego 2015
FAMMU/FAPA podała, że według prognoz ekspertów z brytyjskiego sektora mięsa wołowego i owczego (EBLEX), w 2015 r. podaż wołowiny na rynku „wyspiarskim" będzie niższa niż w minionym roku za sprawą redukcji produkcji, spadku importu oraz większego wywozu. W 2015 r. należy liczyć się z niższą dostępnością bydła najwyższej jakości, co odbije się na spadku produkcji mięsa wołowego oraz cielęcego na Wyspach.
Z uwagi na spadek liczby ubojów bydła, w br. produkcja mięsa wołowego w Wielkiej Brytanii obniży się o 2 proc. do 860 tys. ton. W 2016 r. produkcja powinna zacząć się stabilizować. W 2015 r. wielkość przywozu tego gatunku mięsa na rynek brytyjski będzie prawdopodobnie mniejsza niż w poprzednim roku, kiedy to wzrosła o 5 proc. Wzrost ten był przede wszystkim wynikiem 11 proc. skoku importu mięsa wołowego z Irlandii.

W br. przywóz tego gatunku mięsa z Irlandii będzie mniejszy ze względu na redukcję produkcji wołowiny na Zielonej Wyspie. W 2014 r. Brytyjczycy wyeksportowali więcej wołowiny niż wcześniej oczekiwano. Prognozy dotyczące eksportu na 2015 r. nadal rysują się optymistycznie, i to pomimo niższej produkcji, co będzie wynikało z utrzymywania się silnego popytu na mięso wołowe dla przetwórstwa. Wzrost wywozu w 2014 r. osiągnięto głównie za sprawą zwiększonej sprzedaży wołowiny do Hongkongu.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę