Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniej warzyw z Hiszpanii

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że w marcu 2013 roku eksport hiszpańskich owoców i warzyw zmniejszył się w stosunku do analogicznego miesiąca rok wcześniej o 1 proc. do 1,008 mln euro, a ilość eksportowanych produktów nieznacznie wzrosła o 1,5 proc. do 1,07 mln ton. W porównaniu do marca 2012 roku wielkość eksportu warzyw zmniejszyła się o 2,4 proc. w ujęciu ilościowym i o 1 proc. w ujęciu wartościowym - w sumie wyeksportowano 517,8 tys. ton świeżych warzyw za sumę 516 mln euro.

W przypadku eksportowanych owoców - wysłano ich o 5 proc. więcej - ponad 555,3 tys. ton za kwotę o 2 proc. niższą - wynoszącą 492 mln euro.
W sumie w okresie od 1 stycznia do dnia 31 marca 2013 r. Hiszpanie wyeksportowali zarówno ujęciu ilościowym, jak i wartościowym o 6 proc. więcej produktów ogrodnictwa - 3,4 mln ton świeżych owoców i warzyw za sumę całkowitą 3,128 mln ton. Tym samym w pierwszym kwartale bieżącego roku eksport wszystkich warzyw wyniósł 1,6 mln ton za 1,601 mln euro, a owoców odpowiednio 1,8 mln ton za sumę 1,52 mln euro.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę