FAMMU/FAPA podała, że w marcu 2013 roku eksport hiszpańskich owoców i warzyw zmniejszył się w stosunku do analogicznego miesiąca rok wcześniej o 1 proc. do 1,008 mln euro, a ilość eksportowanych produktów nieznacznie wzrosła o 1,5 proc. do 1,07 mln ton. W porównaniu do marca 2012 roku wielkość eksportu warzyw zmniejszyła się o 2,4 proc. w ujęciu ilościowym i o 1 proc. w ujęciu wartościowym - w sumie wyeksportowano 517,8 tys. ton świeżych warzyw za sumę 516 mln euro.
W przypadku eksportowanych owoców - wysłano ich o 5 proc. więcej - ponad 555,3 tys. ton za kwotę o 2 proc. niższą - wynoszącą 492 mln euro.
W sumie w okresie od 1 stycznia do dnia 31 marca 2013 r. Hiszpanie wyeksportowali zarówno ujęciu ilościowym, jak i wartościowym o 6 proc. więcej produktów ogrodnictwa - 3,4 mln ton świeżych owoców i warzyw za sumę całkowitą 3,128 mln ton. Tym samym w pierwszym kwartale bieżącego roku eksport wszystkich warzyw wyniósł 1,6 mln ton za 1,601 mln euro, a owoców odpowiednio 1,8 mln ton za sumę 1,52 mln euro.