Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Mniej warzyw konserwowych w Rosji

16 lutego 2015
FAMMU/FAPA podała, że - jak wynika z najnowszych danych rosyjskich ekspertów, w roku 2013 łączna sprzedaż na rosyjskim rynku warzyw puszkowanych wyniosła 0,98 mln ton i była tym samym o 6 proc. niższa wobec danych za rok 2009.
W sumie w trakcie przeprowadzonych badań ujawniono, iż w okresie lat 2009 - 2013 około 73 proc. puszkowanych warzyw na rynku trafiło do sprzedaży detalicznej, około 12 proc. to zamówienia publiczne, a pozostała ilość warzyw w puszkach trafiło do przetworzenia lub wykorzystania w sektorze gastronomicznym.

Poprzez sprzedaż detaliczną rosyjscy konsumenci zakupili w sumie 698 tys. ton warzyw puszkowanych w roku 2013 - jednak obserwując dane począwszy od roku 2009 wielkość ta rok rocznie spada, a największy spadek w konsumpcji odnotowano w roku 2010.

Około 22 proc. udział w rynku w kupowanych w latach 2009 - 2013 warzywach puszkowanych miały pomidory. Na drugim miejscu z około 18 proc. udziałem w rynku uplasowały się puszkowany zielony groszek oraz fasola, a na trzecim miejscu znalazły się z 15 proc. udziałem w rynku puszkowane ogórki.


POWIĄZANE

35 sprawdzanych opakowań na minutę i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelnoś...

Grupa PZU po posiedzeniu sztabu kryzysowego w sprawie sytuacji powodziowej, utwo...

Tysiące zwierząt na południu Polski zostało dotkniętych dramatycznymi skutkami p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę