A_BIO_AGRO_950

Mniej warzyw konserwowych w Rosji

16 lutego 2015
FAMMU/FAPA podała, że - jak wynika z najnowszych danych rosyjskich ekspertów, w roku 2013 łączna sprzedaż na rosyjskim rynku warzyw puszkowanych wyniosła 0,98 mln ton i była tym samym o 6 proc. niższa wobec danych za rok 2009.
W sumie w trakcie przeprowadzonych badań ujawniono, iż w okresie lat 2009 - 2013 około 73 proc. puszkowanych warzyw na rynku trafiło do sprzedaży detalicznej, około 12 proc. to zamówienia publiczne, a pozostała ilość warzyw w puszkach trafiło do przetworzenia lub wykorzystania w sektorze gastronomicznym.

Poprzez sprzedaż detaliczną rosyjscy konsumenci zakupili w sumie 698 tys. ton warzyw puszkowanych w roku 2013 - jednak obserwując dane począwszy od roku 2009 wielkość ta rok rocznie spada, a największy spadek w konsumpcji odnotowano w roku 2010.

Około 22 proc. udział w rynku w kupowanych w latach 2009 - 2013 warzywach puszkowanych miały pomidory. Na drugim miejscu z około 18 proc. udziałem w rynku uplasowały się puszkowany zielony groszek oraz fasola, a na trzecim miejscu znalazły się z 15 proc. udziałem w rynku puszkowane ogórki.


POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę