Mniej ubijanej trzody w Niemczech niż przed rokiem
24 sierpnia 2012
Eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej informują, że po raz pierwszy od siedmiu lat obniżyły się uboje trzody chlewnej w Niemczech. Jak podaje serwis Agra Europe, w pierwszej połowie bieżącego roku uboje trzody chlewnej wyniosły 28,8 mln szt. i były o 0,8 proc. (237 tys. szt.) niższe niż w porównywalnym okresie przed rokiem.
To pierwszy spadek po siedmiu latach nieprzerwanych wzrostów. Spadki dotyczyły zarówno trzody tuczonej w kraju jak i importowanej. W rezultacie produkcja wieprzowiny spadła w porównaniu z ubiegłym rokiem o 1,1 proc. do 2,7 mln t.
Dla porównania według wstępnych danych Eurostatu uboje trzody chlewnej (w sztukach) w Polsce w pierwszych pięciu miesiącach br. były o 3,5 proc. niższe niż przed rokiem, a w całej UE-27 spadek w relacji rocznej wyniósł 0,3 proc.
Rośnie natomiast produkcja mięsa drobiowego w Niemczech. W pierwszym półroczu była o 1,8 proc. wyższa niż przed rokiem i wyniosła 713 tys. t, co stanowiło nowy rekord. Za wzrost w największym stopniu odpowiadała wyższa produkcja mięsa kurcząt brojlerów - wyniosła ona 432 tys. t i była o 4,2 proc. większa niż przed rokiem.