A_BIO_AGRO_950

Mniej ubijanej trzody w Niemczech niż przed rokiem

24 sierpnia 2012
Eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej informują, że po raz pierwszy od siedmiu lat obniżyły się uboje trzody chlewnej w Niemczech. Jak podaje serwis Agra Europe, w pierwszej połowie bieżącego roku uboje trzody chlewnej wyniosły 28,8 mln szt. i były o 0,8 proc. (237 tys. szt.) niższe niż w porównywalnym okresie przed rokiem.
To pierwszy spadek po siedmiu latach nieprzerwanych wzrostów. Spadki dotyczyły zarówno trzody tuczonej w kraju jak i importowanej. W rezultacie produkcja wieprzowiny spadła w porównaniu z ubiegłym rokiem o 1,1 proc. do 2,7 mln t.
Dla porównania według wstępnych danych Eurostatu uboje trzody chlewnej (w sztukach) w Polsce w pierwszych pięciu miesiącach br. były o 3,5 proc. niższe niż przed rokiem, a w całej UE-27 spadek w relacji rocznej wyniósł 0,3 proc.
Rośnie natomiast produkcja mięsa drobiowego w Niemczech. W pierwszym półroczu była o 1,8 proc. wyższa niż przed rokiem i wyniosła 713 tys. t, co stanowiło nowy rekord. Za wzrost w największym stopniu odpowiadała wyższa produkcja mięsa kurcząt brojlerów - wyniosła ona 432 tys. t i była o 4,2 proc. większa niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę