Jak podaje FAMMU/FAPA, wstępne dane szacunkowe zbiorów pomidorów w Meksyku w sezonie 2012/2013 zakładają wielkość 2,1 mln ton wobec 2,3 mln ton w kończącym się niebawem sezonie 2011/2012.
Sezon produkcyjny dla meksykańskich pomidorów liczony jest w okresie od października jednego roku do końca sierpnia roku kolejnego. W zakończonym sezonie 2010/2011 wielkość zbiorów tych warzyw w Meksyku wyniosła 1,67 mln ton, z czego 1,63 mln ton to warzywa
skierowane do bezpośredniej konsumpcji, a zaledwie 40,0 tys. ton do przetwórstwa. Podobne proporcje zachowane są również w bieżącym sezonie oraz w prognozach przyszłosezonowych - w sezonie 2011/2012 do bezpośredniej konsumpcji skierowano około 2,21 mln ton pomidorów, a do przetwórstwa zaledwie 90,0 tys. ton, podczas gdy na przyszły sezon będzie to wyglądało następująco - 2,01 mln ton do spożycia bezpośredniego i również 90,0 tys. ton do przetworzenia.
Znakomita większość zbieranych w Meksyku pomidorów kierowana jest na eksport - w sezonie 2010/2011 było to łącznie 1,433 mln ton, a w sezonie 2011/2012 do końca miesiąca marca br. to wolumen to około 830,0 tys. ton. Najważniejszym dla Meksyku rynkiem zbytu są od lat Stany Zjednoczone, gdzie trafia około 90 proc. łącznego eksportu, pozostałe ilości importują raktycznie jedynie Kanadyjczycy.