Jak podała FAMMU/FAPA, FAS USDA opublikowała najnowsze dane dotyczące prognozy zbiorów pomarańczy oraz produkcji koncentratu soku pomarańczowego w bieżącym sezonie 2011/2012. Dane z końca czerwca bieżącego roku przewidują zbiory na poziomie 19,053 mln ton pomarańczy wobec wcześniejszej prognozy 18,155 mln ton.
Jednak to i tak mniej niż wyniosły zbiory z sezonu poprzedniego - 2010/2011, kiedy ostatecznie zebrano 21,624 mln ton tych cytrusów. W omawianym sezonie 2011/2012 do bezpośredniej konsumpcji na brazylijskim rynku pozostanie około 6,201 mln ton pomarańczy - czyli nieznacznie więcej wobec 6,079 mln ton przed rokiem. Zdecydowanie mniej za to trafi tych owoców do przetwórstwa - 12,811 mln ton wobec 15,504 mln ton w poprzednim sezonie.
Co ciekawe Brazylia przy tak znaczącej produkcji w zasadzie wogóle nie eksportuje pomarańczy - średnioroczny poziom to zaledwie około 40,0 tys. ton, z czego znakomita większość kierowana jest na rynek holenderski, hiszpański czy brytyjski.
W sezonie 2011/2012 łączna produkcja soku pomarańczowego w Brazylii oszacowana została na poziomie 1,260 mln ton wobec poprzedniosezonowej wielkości 1,475 mln ton. Ze wspomnianej wielkości 1,230 mln ton skierowane zostanie na eksport - pomimo mniejszej produkcji będzie to większy wolumen niż w poprzednim sezonie kiedy poza granice wysłano 1,210 mln ton soku.
W okresie od czerwca 2011 roku do końca kwietnia 2012 roku Brazylijczycy wyeksportowali łącznie ponad 410,0 tys. ton mrożonego koncentratu soku pomarańczowego, 827,0 tys. ton soku pomarańczowego nie w postaci mrożonej o liczbie Brix nieprzekraczającej 20 oraz niecałe 417,0
tys. ton pozostałego soku pomarańczowego o liczbie Brix nieprzekraczającej 67 ale powyżej 20.