FAMMU/FAPA podała, że WAPA - Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek zaprezentowało wstępne szacunkowe dotyczące ubiegłorocznej produkcji jabłek i gruszek w Stanach Zjednoczonych.
Wstępnie w roku 2012 zbiory jabłek w tym kraju wyniosły około 3,698 mln ton, a gruszek odpowiednio 450 tys. ton. W porównaniu do wyników za rok 2011 to nieco mniej zarówno w przypadku jabłek jak i gruszek. W roku 2012 produkcja jabłek w USA zamknęła się wielkością 4,32
mln ton - spadek produkcji w roku 2012 o 14%, a gruszek odpowiednio 485 tys. ton - spadek produkcji w roku minionym o 7%.
Od wielu lat zbiory jabłek w USA utrzymują się na zbliżonym poziomie oscylującym w granicach 4 mln ton, produkcja gruszek zwykle kształtuje się na poziomie 400-450 tys. ton. Najwięcej w minionym roku stanowiły zbiory jabłek odmiany Red Delicious - i to właśnie ta odmiana jest dominującą od wielu lat w tym kraju. We wspomnianym, 2012 roku jabłek Red Delicious zebrano w sumie 900 tys. ton, pozostałe spore ilości to owoce odmiany Gala - 615
tys. ton oraz 412 tys. ton Fuji i po ponad 390 tys. ton Golden Delicious i Granny Smith.
W przypadku gruszek zdecydowanie największe ilości zbierane są odmiany Anjou - w poprzednim, 2012 roku było to niecałe 210 tys. ton. Ponadto pozostałe ilości to między innymi William BC - 133 tys. ton czy Bosc - niecałe 70 tys. ton.