A_BIO_AGRO_950

Mniej oliwy z oliwek w Hiszpanii

25 lipca 2012
FAMMU/FAPA podała, że w sezonie 2012/13 w Hiszpanii, która jest największym w UE producentem oliwy, jej produkcja prawdopodobnie się zmniejszy do 1,05-1,15 mln ton wobec rekordowego poziomu 1,73 mln ton sezon wcześniej. Po trzech latach ponadprzeciętnej produkcji, produktywność drzew oliwnych najprawdopodobniej spadnie.
W okresie grudzień/kwiecień 2011/12 drzewa oliwne zostały podane stresowi suszy, szczególnie w Andaluzji, która jest wiodącym regionem w produkcji oliwy.

W czerwcu br. również miała tam miejsce sucha i upalna pogoda. Ostatecznie jednak o kondycji drzew oliwnych oraz zbiorach oliwek zdecydują najbliższe miesiące.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę