Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniej krów, więcej mleka

6 lutego 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w 2014 r. kontynuowane były spadkowe tendencje w pogłowiu krów. Według najnowszego badania GUS w grudniu ub. r. krajowe stado liczyło 2411,7 tys. sztuk wobec 2441,9 tys. przed rokiem (spadek o ponad 1 proc. w relacji rocznej). Na przestrzeni ostatnich 10 lat (od 2004 r.) pogłowie krów zmniejszyło się o 365,3 tys. sztuk, tj. o ponad 13 proc.

Warto dodać, że z roku na rok zmniejsza się też udział krów w strukturze bydła ogółem - w 2014 r. wyniósł on 42,6 proc, wobec 53,4 proc. w 2004 r.

Biorąc pod uwagę zbliżający się koniec systemu kwotowania produkcji mleka w UE oraz bardzo dobry dla mleczarstwa 2013 r. i początek 2014 r. można wnioskować, że redukcja pogłowia jest przede wszystkim efektem przyspieszenia procesu koncentracji produkcji mleka w Polsce. Oznacza to, że systematycznie zmniejsza się liczba gospodarstw utrzymujących do 9 krów, przy jednoczesnym zwiększeniu liczby gospodarstw posiadających stada 30-49 i 50-99 krów.

Powyższe przekłada się na wzrost średniej wydajności krów mlecznych w Polsce - w latach 2004-2014 przyrost prawdopodobnie przekroczył 30%. Z tego też względu, mniejsze pogłowie w 2014 r. nie przełożyło się na spadek produkcji mleka. Według szacunków IERiGŻ w ubiegłym roku przekroczyła ona 12,6 mld l, czyli była o 2,5% wyższa w relacji rocznej. Rośnie też towarowość produkcji mleka. W ubiegłym roku skup mleka wyniósł 10,3 mld l, tj. był aż o ponad 7% wyższy niż rok wcześniej. Przy czym szczególnie wysokie dynamiki wzrostu notowano głównie w I połowie ub. roku.

Jeżeli chodzi o przetwórstwo, to w 2014 r. więcej mleka skierowano przede wszystkim do produkcji artykułów kierowanych w dużym stopniu na eksport - mleka w proszku oraz masła. W ciągu 12 miesięcy ub. r. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wytworzono 218 tys. t mleka w proszku, tj. o prawie 55% więcej w relacji rocznej oraz 181 tys. t masła - wzrost o prawie 6% r/r. Wzrosła także produkcja śmietany - o ponad 5% do 219,4 mln l, oraz serów świeżych - o ponad 1% do 405 tys. t. Na poziomie z ub. r. ukształtowała się natomiast produkcja serów dojrzewających (306 tys. t).

Odmiennie wygląda sytuacja w przypadku artykułów płynnych (z wyjątkiem śmietany). Dość istotnie spadła produkcja mleka płynnego - o ponad 6% do 2750,6 mln l. Było to spowodowane przede wszystkim dużymi obniżkami cen mleka przerzutowego (będącego w obrocie miedzy mleczarniami), a w rezultacie kilkunastoprocentowym zmniejszeniem jego produkcji.

Stabilny eksport i brak zdecydowanej poprawy w popycie krajowym spowodowały, że mniej niż w 2013 r. wytworzono także jogurtów - o ponad 3% w relacji rocznej (łącznie 417,2 mln l). Jest to kontynuacja spadkowych tendencji zaobserwowanych już w 2011 r.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę