Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w II połowie ubiegłego roku znacznie spowolniła dynamika redukcji pogłowia krów mlecznych. Według najnowszych danych GUS, w grudniu 2013 r. liczba krów była o prawie 2 proc. mniejsza wobec analogicznego okresu 2012 r. i sięgnęła 2299,1 tys. sztuk. Dla porównania rok wcześniej tempo spadku wyniosło 4 proc., a w 2011 r. - 3 proc. w relacji rocznej.
W 2013 roku krów ubyło głównie w gospodarstwach indywidualnych - o 2,2% do 2186,3 tys. sztuk. W gospodarstwach osób prawnych oraz w sektorze publicznym pogłowie ukształtowało się na poziomie wyższym niż rok wcześniej - odpowiednio o 3,3% i 2,9%. Z produkcji rezygnują zatem przede wszystkim najmniejsze gospodarstwa, zaś duże, towarowe nastawiają się na dalszy rozwój hodowli bydła.
Warto dodać, że z roku na rok zmniejsza się udział krów w strukturze bydła ogółem - w 2013 r. wyniósł on 41,1%, czyli 1,4 punktu procentowego mniej niż w 2012 roku.