FAMMU/FAPA poinformowała, że w kwietniu br. Nowozelandczycy wyprodukowali około 39 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 9% mniej niż przed rokiem oraz o 15% mniej niż wynosi średnia dla tego miesiąca z ostatnich pięciu lat. Był to także najniższy poziom produkcji odnotowany w kwietniu od 2007 r.
W omawianym okresie ubito 2,18 mln sztuk jagniąt, tj. o 11% mniej niż w kwietniu 2013 r. Spadek produkcji jagnięciny związany jest z suszą, która przyczyniła się do redukcji pogłowia zwierząt. Należy się spodziewać, że spadkowy trend w produkcji jagnięciny w Nowej Zelandii będzie dalej kontynuowany do końca bieżącego sezonu. W kwietniu br. Nowa Zelandia wyprodukowała także 5,6 tys. ton mięsa baraniego, tj. o 25% mniej niż przed rokiem oraz o 3% mniej niż wynosi średnia dla tego miesiąca z ostatnich pięciu lat. W omawianym okresie ubito 235 640 sztuk owiec, tj. o 26% mniej niż w kwietniu 2013 r.