MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Mniej dziczyzny

2 stycznia 2003

Potrawka z zająca, czy też pieczona kuropatwa, albo dzik były na stołach sylwestrowych i będą na stołach karnawałowych rarytasem.

Coraz więcej punktów skupu dziczyzny świeci pustakami. Jedną z przy\czyn jest zbyt niska cena. Na przykład za kilogram mięsa z dzika w skupie można dostać 2,50 zł. Wpływ na to ma zakaz importu polskich dzików do krajów "piętnastki". Państwa zachodniej Europy decyzję te motywowały włośnicą, na którą polskie dziki mają chorować.

Na dobrym poziomie utrzymuje się cena sarniny. Kilogram kosztuje 13,50 zł, ale za to bardzo tanie są w tym roku jelenie. W porównaniu z latami ubiegłymi kosztują one nawet o połowę mniej, czyli około 5 zł za kilogram.

Kolejnym powodem pustek w punktach skupu dziczyzny jest brak drobnej zwierzyny: zajęcy, kuropatw i bażantów, przetrzebionej przez drapieżniki oraz wałęsające się psy i koty.


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę