Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że produkcja drobiu na Ukrainie mocno wyhamowuje. Jak podaje USDA w br. wolumen produkcji może zwiększyć się zaledwie o 2% w relacji rocznej do poziomu 980 tys. t, z kolei eksport o 3% do 170 tys. t. Są to znacznie niższe dynamiki niż obserwowane w roku poprzednim, kiedy wolumen produkcji wzrósł o 7%, a sprzedaż na rynkach zagranicznych rozwijała się na poziomie 17%.
Powodem takiego spowolnienia w br. jest sytuacja polityczna, która ma przełożenie na słabszy popyt wewnętrzny oraz duże wahania kursu walutowego. Ukraińskie firmy utraciły również możliwość sprzedaży surowca na rynku rosyjskim, który do 2014 r. był najważniejszym rynkiem zbytu za granicą.
Niektóre podmioty przekierowały sprzedaż na rynek UE, głównie do Holandii, Niemiec i Irlandii. Znacznie zwiększył się również eksport drobiu na rynek białoruski. Ukraińskie formy rozwijają również współpracę z Irakiem i Uzbekistanem, gdzie popyt na drób stale rośnie.