Znany już wyniki II edycji Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem polskich produktów zarejestrowanych w UE. Ogłoszenie wyników odbyło się 6 października się w warszawskiej Fortecy podczas Kiermaszu Produktów Regionalnych i Tradycyjnych.
W konkursie uczestniczyli młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Dziesięć najlepszych szkół, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał do Warszawy. Aż 8 ekip laureatów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych Europejskiego funduszu rozwoju Wsi Polskiej „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. Konkurs na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty organizowany był przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy wsparciu EFRWP.
Laureaci konkursu
I nagroda - Aleksandra Szymczak i Sylwia Kwiecień, Zespół Szkół im. KOP w Szydłowcu - Pieczona pierś z gęsi z miksem sałat winegret
II nagroda – Michał Wester i Anna Tymicka, Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu - Comber jagnięcy na salsie z buraków w towarzystwie puree groszkowego i uszek z kaszą gryczaną i bryndzą podhalańską
III nagroda -Ida Popis i Michał Kozłowski, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie - Jagnięcina pieczona w glinie z puree z bobu i komosy
Wyróżnienie - Joanna Chrzanowska i Karina Dudzińska, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu - Comber jagnięcy z marchwią i sosem pietruszkowo-topinamburowym
Wyróżnienie - Grzegorz Marzejon, Zespół Szkół Gastronomicznych w Gdyni - Pierś z gęsi na postumencie z "Pięknego Jasia"
Wyróżnienie - Adrianna Lepak, Zespół Szkół Agrotechnicznych w Ropczycach - Schab w miodowo-musztardowej zaprawie z zapiekanka ziemniaczaną z kurdybankiem i grillowanymi pomidorkami z oscypkiem.