omisja opublikowała 30 stycznia wniosek w sprawie połączenia w jedne ramy dwóch funkcjonujących do tej pory oddzielnie programów „Owoce w szkole” i „Mleko w szkole”. W kontekście malejącego spożycia tych produktów wśród dzieci zdaniem Komisji Europejskiej należy skuteczniej zająć się kwestią złego odżywiania, tak by wzmocnić aspekt edukacyjny programów oraz przyczynić się do walki z otyłością.
Funkcjonujący pod hasłem „Odżywiaj się zdrowo — czuj się dobrze” nowy program, tworzący więź między rolnictwem a szkołą, kładzie większy nacisk na działania edukacyjne służące pogłębieniu wiedzy dzieci na temat zdrowych nawyków żywieniowych, gamy dostępnych produktów rolnych, a także kwestii zrównoważonego rozwoju, ochrony środowiska i odpadów żywnościowych.
- Dzięki proponowanym dzisiaj zmianom chcemy rozwijać istniejące programy, odwrócić tendencję spadkową w spożyciu oraz poszerzać wiedzę dzieci na temat potencjalnych korzyści związanych z tymi produktami. Jest to ważny środek służący wprowadzeniu trwałych zmian w nawykach żywieniowych dzieci, a także skuteczniejszemu uświadomieniu obywatelom, przed jak ważnymi stoją wyzwaniami. Mam również nadzieję, że będzie to dobra okazja do rozszerzenia kontaktów między społecznością wiejską dziećmi, ich rodzicami i nauczycielami, szczególnie na obszarach miejskich – mówi Dacian Ciolos, unijny komisarz do spraw rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich
Nowy program zostanie ujęty we wspólne prawne i finansowe ramy, co usprawni i uprości procedury administracyjne w obydwu istniejących programach. Istnienie jednych ram zmniejszy obciążenia administracyjne i organizacyjne dla organów krajowych, szkół i dostawców, a sam program stanie się bardziej skuteczny. Uczestnictwo w programie będzie dobrowolne dla państw członkowskich dysponujących również pewną swobodą w wyborze produktów, które pragną dostarczać.
- Jak już zaplanowano w zeszłorocznym porozumieniu w sprawie przyszłych wydatków UE, nowy program, po jego przyjęciu, dysponować będzie budżetem w wysokości 230 mln euro na rok szkolny (150 mln euro na owoce i warzywa oraz 80 mln euro na mleko). Dla porównania budżet na 2014 r. wynosi 197 mln euro (odpowiednio 122 mln euro i 75 mln euro). Wniosek, który zostanie teraz przekazany do Parlamentu Europejskiego i Rady, opiera się na wnioskach ze sprawozdań z oceny i z konsultacji społecznych, które
przeprowadzono w 2013 r. w kontekście procesu oceny skutków – informuje Komisja Europejska.
8829755
1