Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mleczna konsolidacja

5 stycznia 2016
Nadzwyczajne Walne Zebranie Przedstawicieli SM Spomlek z Radzynia Podlaskiego jednogłośnie przyjęło uchwałę o połączeniu z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Chojnicach. Uchwała o tej samej treści została podjęta przez chojnickich udziałowców już w lutym br.
 
Jest to formalnym dopełnieniem procesu działań konsolidacyjnych obu spółdzielni. W tym momencie zgodę na połączenie musi wyrazić jeszcze Prezes UOKiK, po czym OSM Chojnice utraci swoją dotychczasową tożsamość prawną. Datą ustaloną jako oficjalny dzień połączenia i wpisu do KRS jest 1 sierpnia br.

Przyjęcie drugiej uchwały połączeniowej jest formalnym dopełnieniem procesu działań konsolidacyjnych obu spółdzielni. W tym momencie zgodę na połączenie musi wyrazić jeszcze Prezes UOKiK, po czym OSM Chojnice utraci swoją dotychczasową tożsamość prawną. Datą ustaloną jako oficjalny dzień połączenia i wpisu do KRS jest 1 sierpnia br. Chojnickim zakładem SM Spomlek, zgodnie z podpisana umową połączeniowa pokieruje dotychczasowy Prezes OSM Chojnice, Pan Damian Kożuch, który będzie podlegał bezpośrednio pod Zarząd radzyńskiej Spółdzielni.

 – Chociaż najważniejszy etap formalny mamy już za sobą, to tak naprawdę dopiero początek prac nad konsolidacją, którą rozumiemy nie tylko jako połączenie prawne, lecz głównie jako unifikację działań w zakresie kultury organizacyjnej, wymogów jakościowych, technologii czy systemów informatycznych – mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek. – Od czasu podjęcia pierwszej uchwały pracujemy nad niwelowaniem różnic w funkcjonowaniu zakładu w Chojnicach tak, aby jak najszybciej wypełnił wszystkie wymagania, jakie stawia przed nim nowa sytuacja.

Spomlek wobec chojnickiego zakładu ma poważne plany rozwojowe, które skupią się na trzech kluczowych obszarach: istotnego zwiększenia produkcji sera Salami, ekspansji bazy surowcowej oraz optymalizacji kosztów funkcjonowania zakładu.

 – W pierwszej kolejności skupimy się na modernizacji zakładu, ponieważ dzięki niewielkim usprawnieniom możliwe jest zwiększenie potencjału produkcyjnego sera Salami o 100 proc. Oczywiście dodatkowe moce wymagają dodatkowego surowca. Zwiększanie jego ilości w pierwszej kolejności rozpoczniemy od przesuwania nadwyżek z Młynar, ale już teraz docierają do nas informacje, że bardzo wielu dostawców z Pomorza jest zainteresowanych przejściem do Spomleku. Planujemy również działać aktywnie na tym polu, przekonując kolejnych do naszej oferty – mówi Edward Bajko.

 – Bardzo ważna jest dla nas również kwestia optymalizacji kosztowej nowo przyłączonego zakładu w oparciu
o efekt synergii z niedaleko położonym oddziałem w Młynarach. Już dziś trwa kooperacja tych dwóch mleczarni, dzięki której masło wytwarzane w Chojnicach powstaje ze śmietanki przywożonej spod Elbląga. Kolejnym krokiem będzie organizacja skupu i zwózki surowca dla obu zakładów, która będzie koordynowana przez oddział w Młynarach – dodaje Bajko.

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego w 2012 r. po raz pierwszy w historii osiągnęła przychód powyżej pół miliarda zł (550 mln złotych czyli o 24% niż w roku 2011 r.). Rok 2012 to też istotne zwiększenie ilości skupowanego surowca, który osiągnął poziom 260 mln litrów. Spółdzielnia zapowiada utrzymanie wysokiej dynamiki przychodów także w bieżącym roku. Nie wyklucza także podjęcia kolejnych działań konsolidacyjnych.




POWIĄZANE

Tomasz Ognisty nie ustaje w walce o ziemię dla rolników. V-ce przewodniczący rol...

Współczesne rolnictwo, podobnie jak wiele innych gałęzi gospodarki, musi sprosta...

Świat kasyn internetowych jest niezmiernie ciekawy dla graczy głównie z uwagi na...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę