Mistrzowie Agroligi 2006
W XIV Agrolidze zwyciężyli: rolnicy Anna I Stanisław Lesień ze wsi Czajków oraz firma MitMar z Głowna.
Finaliści konkursu
- Zenon Kotowicz ze wsi Dłużec. Prowadzi 190-cio hektarowe gospodarstwo specjalizujące się w produkcji roślinnej. Pan Zenon - mistrz Agroligi województwa dolnośląskiego jest także producentem bydła mięsnego i karpi.
- Jolanta i Wiesław Wawrzonkowie ze wsi Frydrychowo są Mistrzami Agroligi województwa kujawsko-pomorskiego. Specjalizują się w produkcji zarodowej trzody chlewnej.
- Gospodarstwo pasieczne Teodora i Tadeusza Kozaków ze wsi Kozaki okazało się najlepsze w województwie lubelskim.
- Ekologiczna Hodowla Danieli -Haliny i Leszka Glezerów ze wsi Pławiny została mistrzem Agroligi województwa lubuskiego.
- W województwie łódzkim Mistrzami Agroligi zostali Jolanta i Grzegorz Bara ze wsi Gremboszów. Specjalizują się w hodowli bydła mlecznego.
- Halina i Gustaw Wszołek - Mistrzowie Agroligii województwa małopolskiego. Prowadzą gospodarstwo zajmujące się produkują i chowem trzody chlewnej.
- Ponad 600 -hektarowe gospodarstwo szkółkarskie drzewek i krzewów ozdobnych Anny i Ryszarda Nowakowskich z Lewiczyna okazało się najlepsze na Mazowszu.
- Mistrzami Agroligi w województwie opolskim zostali Koryna i Paweł Klose z Kędzierzyna - Koźla. Prowadzą ponad 100-hektarowe gospodarstwo specjalizujące się w produkcji bydła mlecznego.
- Mistrzem Agroligi w województwie podkarpackim zostali Mariola i Józef Buksa z Przemyśla. Posiadają ponad 40-hektarowe gospodarstwo sadownicze specjalizujące się w produkcji porzeczki czarnej i wiśni.
- Na Podlasiu najlepsze okazało się nowoczesne gospodarstwo specjalizujące się w produkcji mleka należące do Katarzyny i Tadeusza Olszewskich ze wsi Glinki.
- W województwie pomorskim najlepsi okazali się Anna i Krzysztof Smoleń ze wsi Przejazdowo. W ponad 400- hektarowym gospodarstwie prowadzą intensywną produkcję zbóż i rzepaku.
- W województwie śląskim mistrzem Agroligi zostali Zofia i Jerzy Halaba ze wsi Zawada. Prowadzą ponad dwudziesto hektarowe gospodarstwo sadownicze.
- W województwie warmińsko-mazurskim najlepsze okazało się gospodarstwo Sławomira Maczugi ze wsi Dowiaty. Na 400 hektarach produkuje się tutaj zboża.
- W województwie wielkopolskim zwyciężyli Anna i Stanisław Lesieniowie ze wsi Czajków. Specjalizują się w produkcji roślinnej. Uprawiają także warzywa.
- Mistrzami Agroligi województwa zachodniopomorskiego został Grzegorz Jary. Prowadzi on ponad stu hektarowe gospodarstwo specjalizujące się w produkcji roślinnej i tuczu trzody chlewnej.
- W kategorii firmy z województwa dolnośląskiego do tytułu Krajowego Mistrza Agroligi kandyduje firma „Niro” z Głogowa. Firma zajmuje się handlem artykułami do produkcji rolnej.
- Mistrzem Agroligi w województwie kujawsko-pomorskim zostało Spółdzielcze Przedsiębiorstwo „Eko-rol”. Firma produkuje wyposażenie budynków gospodarskich.
- Przedsiębiorstwo „Roltex” z Krasnegostawu specjalizujące się w handlu maszynami rolniczymi i środkami produkcji zastało mistrzem Agroligi województwa lubelskiego.
- W województwie lubuskim najlepsza okazała się Piekarnia Eugieniusz Ślawskiego z gminy Lipińki Łyżyckie.
- W województwie łódzkim mistrzem Agroligi została firma „Mitmar”. Przedsiębiorstwo specjalizuje się w przetwórstwem mięsa oraz owoców i warzyw.
- Zakłady Mięsne Wiesława Leśniaka z Nowego Sącza okazały się najlepsze w województwie małopolskim.
- Także w województwie mazowiecki –Mistrzem Agroligi wybrano producenta mięsa i wędlin- Zakłady PioTrex z Węgrzynowa.
- Zakład Produkcyjno-Usługowy „Jal” z Kępna - producent serów topionych i twarogów został mistrzem Agroligi województwa opolskiego.
- Producent serów twardych i galanterii mleczarskiej -Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Sanoka została Mistrzem Agroligi w województwie podkarpackim.
- Przetwórstwo Rybne „Suempol” z Bielska Podlaskiego okazało się najlepsze w województwie podlaskim. Spółka specjalizuje się w produkcji łososia wędzonego.
- Także w województwie pomorskim najlepsze okazały się Zakłady Rybne „Fario” Ewy i Ryszarda Balcerzyków. Ich specjalizacja to produkcja pstrągów.
- W województwie śląskim Mistrzami Agroligi zostały rodzinne Zakłady Masarskie „Jędrycha” ze wsi Konieczki.
- W województwie warmińsko-mazurskim najlepsza okazała się firma „Paweko”. Zajmuje się ona produkcją i przetwórstwem ogórków i kapusty kiszonej.
- Zakład Przetwórstwa Rybnego „Panix” został mistrzem Agroligi województwa wielkopolskiego.
- Stawkę finalistów zamyka spółka ”Agrobrusno” mistrz Agroligi województwa zachodniopomorskiego.