„To będzie nasza krucjata witaminowo-antymiażdżycowa na najważniejszych targach żywności ekologicznej BioFach w Norymberdze – mówi Paweł Krajmas – prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Kilkunastu naszych członków jedzie z ofertą głównie przetworów z owoców i warzyw zaliczanych do najbardziej zdrowego pożywienia, można rzec – funkcjonalnego, ale nie przez dodanie witamin czy minerałów, a dzięki naturalnym składnikom – bioflawonoidom, antyutleniaczom, mikroelementom, witaminom i … długo by jeszcze wyliczać. Na naszym 70 metrowym stoisku (w sektorze ministerialnym - hala nr 5) znajdą się też owoce leśne i grzyby, sery kozie, kasze, zioła – na czele z cennym, zdrowotnym słynnym już bluszczykiem kurdybankiem”.
Od 11 do 14 lutego w Bawarii, a ściślej - we frankońskiej Norymberdze, przez liczne hale przewinie się ok. 42 tys. kupców i zwiedzających, odwiedzając 2 tys. stoisk, w tym pięknie zaaranżowany polski sektor Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Część naszych firm wystawia się poza polskim sektorem, w innych halach, gdzie zajmą stoiska w pobliżu innych zagranicznych o zbliżonym profilu. Polacy tradycyjnie już wezmą także udział w kongresie ekologicznym, na którym wygłoszą wykłady o możliwości poszerzania dostępu do EKO żywności.
„W tym roku jedziemy z niezwykłymi przetworami owocowymi i warzywnymi, np. z najcenniejszym owocem świata - aronią. Polska jest aroniowym potentatem. Aronię, z uwagi na jej właściwości odtruwające, bardzo sobie cenią np. konsumenci w Japonii, żyjący w środowisku przemysłowym, czy nawet narażeni na skażenie izotopami. Oferujemy również soki z warzyw kiszonych, nektary i soki przecierowe, m.in. barszcz z kiszonych buraków. Będziemy częstować gości, nawiązywać nowe kontakty, a także rozmawiać ze starymi znajomymi z poprzednich targów, handlowcami, którzy poznali już Polskę jako gwarantowanego dostawcę żywności o najwyższych walorach zdrowotnych.” – dodaje Paweł Krajmas.
Polska znajduje się na fali wznoszącej w dziedzinie żywności ekologicznej, a krajowy rynek rośnie co roku o 15 - 18 proc. W Polsce, tak jak i w wielu innych krajach wzrasta świadomość konsumentów, którzy dostrzegają zagrożenia płynące ze strony produkcji wielkoprzemysłowej. Krajowi EKO producenci i przetwórcy ściśle przestrzegają surowych reżimów agrotechnicznych i technologicznych, dysponują nowoczesną techniką sortowania, chłodzenia i pakowania. W ciągu ostatnich lat nawiązali kontakty handlowe z krajami zarówno Europy, jak również Kanady i USA, oraz Azji.
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych (!). Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku. W ciągu 9 lat funkcjonowania, Stowarzyszenie przeprowadziło wiele akcji promujących najbardziej wartościową żywność w kraju i za granicą. W najbliższym czasie ruszy z nowymi kampaniami promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.
Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: EKOLOGICZNE ZNACZY ZDROWE.