Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Misja Stowarzyszenia ,,Polska Ekologia''

4 lutego 2015
„To będzie nasza krucjata witaminowo-antymiażdżycowa na najważniejszych  targach żywności ekologicznej BioFach w Norymberdze – mówi Paweł Krajmas – prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych  „Polska Ekologia”. Kilkunastu naszych członków jedzie z ofertą głównie przetworów z owoców i warzyw zaliczanych do najbardziej zdrowego pożywienia, można rzec – funkcjonalnego, ale nie przez dodanie witamin czy minerałów, a dzięki naturalnym składnikom – bioflawonoidom, antyutleniaczom, mikroelementom, witaminom i … długo by jeszcze wyliczać. Na naszym 70 metrowym stoisku (w sektorze ministerialnym - hala nr 5) znajdą się też owoce leśne i grzyby, sery kozie, kasze, zioła – na czele z cennym, zdrowotnym słynnym już bluszczykiem kurdybankiem”.
  Od 11 do 14 lutego w Bawarii, a ściślej - we frankońskiej Norymberdze, przez liczne hale przewinie się ok. 42 tys. kupców i zwiedzających, odwiedzając 2 tys. stoisk, w tym pięknie zaaranżowany polski sektor  Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Część naszych firm wystawia się poza polskim sektorem, w innych halach, gdzie zajmą stoiska w pobliżu innych zagranicznych o zbliżonym profilu.  Polacy tradycyjnie już wezmą także udział  w kongresie ekologicznym, na którym wygłoszą wykłady o możliwości poszerzania dostępu do EKO żywności.
„W tym roku jedziemy z niezwykłymi przetworami owocowymi i warzywnymi, np. z najcenniejszym owocem świata - aronią. Polska jest aroniowym potentatem. Aronię, z uwagi na jej właściwości odtruwające, bardzo sobie cenią np. konsumenci w Japonii, żyjący w środowisku przemysłowym, czy nawet  narażeni na skażenie izotopami. Oferujemy również soki z warzyw kiszonych,  nektary i soki przecierowe, m.in. barszcz z kiszonych buraków. Będziemy częstować gości, nawiązywać nowe kontakty, a także rozmawiać ze starymi znajomymi z poprzednich targów, handlowcami, którzy poznali już Polskę jako gwarantowanego dostawcę  żywności  o najwyższych walorach zdrowotnych.”  –  dodaje  Paweł Krajmas.
Polska znajduje się na fali wznoszącej w dziedzinie żywności ekologicznej, a krajowy rynek rośnie co roku o 15 - 18 proc. W Polsce, tak jak i w wielu innych krajach wzrasta świadomość konsumentów, którzy dostrzegają zagrożenia płynące ze strony produkcji wielkoprzemysłowej. Krajowi EKO producenci i przetwórcy ściśle przestrzegają surowych reżimów agrotechnicznych i technologicznych, dysponują nowoczesną techniką sortowania, chłodzenia i pakowania. W ciągu ostatnich lat nawiązali kontakty handlowe z krajami zarówno Europy, jak również Kanady i USA, oraz Azji.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych (!). Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku. W ciągu 9 lat funkcjonowania, Stowarzyszenie przeprowadziło wiele akcji promujących najbardziej wartościową żywność w kraju i za granicą. W najbliższym czasie ruszy z nowymi kampaniami promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.
Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: EKOLOGICZNE  ZNACZY  ZDROWE.

 

POWIĄZANE

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. inwestuje w nowoczesne technologie i proekologiczne...

Unia Europejska stoi w obliczu strukturalnego kryzysu zadłużenia. Prawie połowa ...

Zmniejszenie funduszy na rolnictwo, ograniczenie suwerenności poszczególnych kra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę