Biogaz_III Forum 2025

Miody staropolskie na unijnej liście produktów tradycyjnych

29 lipca 2008
Komisja Europejska wpisała w poniedziałek na listę Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności cztery polskie produkty. Są to miody staropolskie Czwórniak, Dwójniak, Półtorak i Trójniak. Z wnioskiem o ochronę nazwy wystąpiła w 2005 r. Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa.

Miody pitne są wyjątkowymi produktami naturalnymi, uzyskiwanymi bez użycia konserwantów, stabilizatorów, sztucznych barwników i aromatów.

Produkcja miodów pitnych w Polsce charakteryzuje się ponad tysiącletnią tradycją i bardzo dużą różnorodnością. W wyniku rozwoju i udoskonalania metody produkcji na przestrzeni wieków wykształciło się wiele rodzajów miodów pitnych. Pierwsze zapiski o miodach pitnych pochodzą z 966 roku.

Specyficzny charakter staropolskich miodów pitnych wynika z zastosowania i ścisłego przestrzegania ustalonych proporcji wody i miodu w brzeczce miodowej. Najszlachetniejszy - Półtorak zawiera 1 objętość miodu i 0,5 objętości wody w wyrobie gotowym.

Zgodnie z tradycyjną staropolską recepturą charakter produktu wymaga przestrzegania ścisłego okresu leżakowania i dojrzewania. W przypadku staropolskiego Półtoraka jest to przynamniej 18 miesięcy.

Wpisanie miodów staropolskich na unijną listę umożliwi wypromowanie tych produktów jako wyrobów tradycyjnych i tym samym pozwoli na uzyskiwanie wyższych cen za te produkty.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę