W Myszyńcu 27 sierpnia odbędzie się ,,Miodobranie’’ czyli największa impreza folklorystyczna na Kurpiach nawiązująca do czasów kiedy w lasach Puszczy Zielonej istniały naturalne pasieki – barcie, a pszczelarstwem zajmowały się całe rodziny, które posiadały specjalne herby bartne. Promuje ona tradycyjna kulturę wiejska Kurpiów, kultywuje folklor i zwyczaje kurpiowskie. Na całodzienna imprezę składają się między innymi widowisko obrzędowe "Pobieranie miodu", występy artystyczne zespołów regionalnych, wystawy rękodzieła ludowego, kiermasze sztuki ludowej i sprzętu pszczelarskiego.
Hodowcy pszczół oferują świeży miód, a gospodynie wypieki z miodem. Organizowane już od 21 lat ,,Miodobranie ‘’ z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W Myszyńcu w ostatnia niedzielę sierpnia gromadzą się znakomitości ze świata kultury i polityki (można tu spotkać pzedstawicieli wielu korpusów dyplomatycznych)oraz liczni turyści. Wyjazd na impreza znajduje się już w ofercie wielu biur podróży między innymi wyjazdy do Myszyńcza organizuje Oddział PTTK ,,Mazowsze’’.
,,Miodobranie’’ jest doskonałym przykładem jak potrawy czy wyroby regionalne mogą stać się naczelnym produktem turystycznym dla wielu miejscowości w Polsce. Tym czym dla Myszyńca i całej Kurpiowszczyzny jest miód tym dla Podlasia jest kiszka ziemniaczana czy kartacze, a dla Łęczycy kluski ,,parzoki’’ czy też zupa palantowa. W wielu miejscach w Polsce w czasie trwania takich imprez jak Myszyńcu przypominane są stare przepisy i receptury na dania, potrawy i smakołyki, niegdyś zwyczajne i powszechne, dziś nieczęsto przygotowywane . Kiedyś tworzyły one jedyny w swoim rodzaju smak tradycyjnej kuchni regionalnej. Dziś czynione są starania, by na nowo już jako produkty turystyczne powróciły do naszych jadłospisów.