KE rozważa pomysł uruchomienia dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. - Nie byłoby tak dotkliwych skutków afery dioksynowej w Niemczech, gdyby wcześniej na rynku wieprzowiny podjęto działania na rzecz jego stabilizacji. Rynek wieprzowiny był tak wypełniony, że afera dioksynowa tylko przelała czarę goryczy. Bo i tak przez kilka miesięcy ceny na rynku był zdecydowanie za niskie do kosztów wytwarzania - powiedział minister rolnictwa, Marek Sawicki.
Komisja Europejska zapowiada, że unijne przepisy dotyczące produkcji tłuszczów przeznaczonych na pasze dla zwierząt zostaną zaostrzone. Bruksela zastanawia się też nad wprowadzeniem obowiązkowego oddzielenia produkcji tłuszczów na cele przemysłowe od tych używanych do produkcji pasz.
Unia próbuje teraz walczyć ze skutkami afery dioksynowej, która spowodowała znaczący spadek cen mięsa wieprzowego.