A_BIO_AGRO_950

Mimo ostrego klimatu na Warmii i Mazurach powstają winnice

5 stycznia 2016
Mimo ostrego klimatu, mroźnych i śnieżnych zim oraz nieprzewidywalnej pogody latem, na Warmii i Mazurach powstają winnice.
Ich właściciele liczą na turystów, którzy wakacje łączą z degustowaniem win w różnych regionach Polski i Europy. Sadzonki winorośli są do takich gospodarstw sprowadzane z południa Polski i dobrane w taki sposób, by były odporne na ostre warunki klimatyczne - powiedziała PAP Marta Michalak z gospodarstwa agroturystycznego.
Nie zawsze się to udaje - ubiegłej zimy część roślin zmarzła. Dlatego goście mogą degustować wino sprzed dwóch lat. W winnicy jest ono produkowane pod własną marką.
Aby roślinom zapewnić najlepsze warunki glebowe i mikroklimatyczne, właściciele urządzają winnice na przykład w pradolinach jezior, których skarpy czy zbocza są nasłonecznione. W zależności od pory roku goście mogą uczestniczyć w winobraniu, w degustacjach lub obserwować poszczególne etapy winifikacji. Jak twierdzą właściciele winnic, enoturystyka - turystyka winiarska - staje się modna.



POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę