MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Mięso z ubojni pod Rawą Maz. zagrażało zdrowiu ludzi

5 stycznia 2016
Przekroczone dopuszczalne normy antybiotyków, salmonella i bakterie gnilne zostały wykryte w mięsie, znalezionym w tajnych magazynach ubojni w Rosławowicach w Łódzkiem. Takie są najnowsze wyniki badań próbek mięsa, jakie z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach dostała Prokuratura Rejonowa w Rawie Mazowieckiej.

Obecność antybiotyków to dowód na to, że mięso pochodziło od chorych zwierząt, które były w trakcie leczenia, lub dowód na niezachowanie okresu karencji po leczeniu. Natomiast salmonella i bakterie gnilne potwierdzają przypuszczenia, że w ubojni bito padłe zwierzęta. Prokurator Krzysztof Kopania podkreśla, że takie mięso nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Mięso, gdzie wykryto przekroczone dopuszczalne normy antybiotyków (czasem nawet kilkukrotnie), obecność salmonelli i bakterii beztlenowych stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Śledczy mają też dowody na fałszowanie mięsa w ubojni w Rosławowicach - u jednego z odbiorców znaleziono bowiem mięso wieprzowe, które "udawało" wołowinę.



POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę