A_BIO_AGRO_950

Mięso z jeleni coraz bardziej popularne w Europie

30 listopada 2009
Według ekspertów, przyszłościowym kierunkiem produkcji zwierzęcej będzie hodowla jeleni. Mięso tych zwierząt staje się coraz bardziej popularne w Europie. W Polsce najliczniejsza hodowla jeleni znajduje się na dwóch fermach Jerzego Wilczewskiego: w Rudziach, niedaleko Gołdapi i w Słoji. W sumie na 700 ha ferm hodowane jest stado jeleni liczące 3 tysiące sztuk.
Właściciel gospodarstw planuje rozszerzenie hodowli do 12 tysięcy sztuk. Z obserwacji europejskiego rynku żywności wynika, że wymagania klienta kierują się w stronę zdrowej i ekologicznej żywności, a dziczyzna posiada właśnie te cechy. Mięso to charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, znikomą ilością cholesterolu i wysoką ceną. Obecnie kilogram jeleniny sięga nawet 80 zł. Największe zapotrzebowanie na tego typu mięso znajduje się w Austrii, Irlandii, Niemczech i Szkocji. W Polsce jeleniowate z hodowli zagrodowej uznane są ustawowo za zwierzęta gospodarskie. Nie wymaga się więc zezwoleń na prowadzenie chowu zagrodowego. Obecnie cena hodowlanej łani jelenia kształtuje się na poziome 3 tys. zł, a za byka trzeba zapłacić już prawie 4,5 tys. zł.




POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę