Według ekspertów, przyszłościowym kierunkiem produkcji zwierzęcej będzie hodowla jeleni. Mięso tych zwierząt staje się coraz bardziej popularne w Europie. W Polsce najliczniejsza hodowla jeleni znajduje się na dwóch fermach Jerzego Wilczewskiego: w Rudziach, niedaleko Gołdapi i w Słoji. W sumie na 700 ha ferm hodowane jest stado jeleni liczące 3 tysiące sztuk.
Właściciel gospodarstw planuje rozszerzenie hodowli do 12 tysięcy sztuk. Z obserwacji europejskiego rynku żywności wynika, że wymagania klienta kierują się w stronę zdrowej i ekologicznej żywności, a dziczyzna posiada właśnie te cechy. Mięso to charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, znikomą ilością cholesterolu i wysoką ceną. Obecnie kilogram jeleniny sięga nawet 80 zł. Największe zapotrzebowanie na tego typu mięso znajduje się w Austrii, Irlandii, Niemczech i Szkocji. W Polsce jeleniowate z hodowli zagrodowej uznane są ustawowo za zwierzęta gospodarskie. Nie wymaga się więc zezwoleń na prowadzenie chowu zagrodowego. Obecnie cena hodowlanej łani jelenia kształtuje się na poziome 3 tys. zł, a za byka trzeba zapłacić już prawie 4,5 tys. zł.