Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso z jeleni coraz bardziej popularne w Europie

30 listopada 2009
Według ekspertów, przyszłościowym kierunkiem produkcji zwierzęcej będzie hodowla jeleni. Mięso tych zwierząt staje się coraz bardziej popularne w Europie. W Polsce najliczniejsza hodowla jeleni znajduje się na dwóch fermach Jerzego Wilczewskiego: w Rudziach, niedaleko Gołdapi i w Słoji. W sumie na 700 ha ferm hodowane jest stado jeleni liczące 3 tysiące sztuk.
Właściciel gospodarstw planuje rozszerzenie hodowli do 12 tysięcy sztuk. Z obserwacji europejskiego rynku żywności wynika, że wymagania klienta kierują się w stronę zdrowej i ekologicznej żywności, a dziczyzna posiada właśnie te cechy. Mięso to charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, znikomą ilością cholesterolu i wysoką ceną. Obecnie kilogram jeleniny sięga nawet 80 zł. Największe zapotrzebowanie na tego typu mięso znajduje się w Austrii, Irlandii, Niemczech i Szkocji. W Polsce jeleniowate z hodowli zagrodowej uznane są ustawowo za zwierzęta gospodarskie. Nie wymaga się więc zezwoleń na prowadzenie chowu zagrodowego. Obecnie cena hodowlanej łani jelenia kształtuje się na poziome 3 tys. zł, a za byka trzeba zapłacić już prawie 4,5 tys. zł.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę