Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen mięsa we wrześniu osiągnął poziom 175,7 punktów, co oznacza, że średnie ceny mięsa na świecie wyrażone za pomocą indeksu były o 75,7 proc. wyższe niż średnio w latach 2002-2004.
Co więcej od sierpnia br. indeks cen mięsa wzrósł o 0,9 proc., co było głównie związane ze wzrostem cen drobiu. We wrześniu za drób płacono średnio 2,8 proc. więcej niż miesiąc wcześniej.
Był to znacznie większy wzrost cen, niż obserwowane w omawianym okresie zmiany cen dla bydła oraz owiec. Ceny wieprzowiny pozostały na tym samym poziomie. Ocenia się, że obserwowany wzrost cen drobiu był spowodowany w głównej mierze przez czynniki popytowe oraz zmiany kursów walutowych. Z kolei w przypadku cen wołowiny rosnący popyt w Azji, w tym Japonii, znalazł odzwierciedlenie w podwyżce cen na tych rynkach.