Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso w ciągu 10 lat zdrożało o ponad 75 proc.

3 grudnia 2015
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen mięsa we wrześniu osiągnął poziom 175,7 punktów, co oznacza, że średnie ceny mięsa na świecie wyrażone za pomocą indeksu były o 75,7 proc. wyższe niż średnio w latach 2002-2004.

Co więcej od sierpnia br. indeks cen mięsa wzrósł o 0,9 proc., co było głównie związane ze wzrostem cen drobiu. We wrześniu za drób płacono średnio 2,8 proc. więcej niż miesiąc wcześniej.
Był to znacznie większy wzrost cen, niż obserwowane w omawianym okresie zmiany cen dla bydła oraz owiec. Ceny wieprzowiny pozostały na tym samym poziomie. Ocenia się, że obserwowany wzrost cen drobiu był spowodowany w głównej mierze przez czynniki popytowe oraz zmiany kursów walutowych. Z kolei w przypadku cen wołowiny rosnący popyt w Azji, w tym Japonii, znalazł odzwierciedlenie w podwyżce cen na tych rynkach.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę