Jak podał w cotygodniowej analizie Bank Gospodarki Żywnościowej, w czerwcu zanotowano znaczny wzrost cen detalicznych mięsa. Prawdopodobnie wpływ na to miały rozgrywane w tym czasie Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Euro 2012.
GUS podał w piątek 13.07, że w czerwcu ceny detaliczne mięsa wzrosły o 1,3 proc. W tej kategorii żywności najszybciej drożało mięso drobiowe - wzrost w relacji do maja wyniósł 4,0 proc. W przypadku mięsa wieprzowego ceny urosły o 1,5 proc., a w przypadku wędlin o 0,5 proc.
Wprawdzie przełom wiosny i lata to tradycyjnie okres podwyżek cen mięsa, ale zazwyczaj ceny rosną w tym okresie nieco wolniej. Przeciętnie w poprzednich pięciu latach ceny detaliczne mięsa rosły w czerwcu o 1,0 proc., a gdyby pominąć dane dla wyjątkowego pod tym względem roku 2008 (bardzo szybki wzrost cen surowców rolnych i żywności na świecie), to przeciętny wzrost cen w analizowanym miesiącu wyniesie 0,8 proc. Co więcej, w bieżącym roku ceny i tak już są bardzo wysokie, dlatego tak duże podwyżki należy uznać za dosyć wyjątkowe.
Zwracają oni uwagę, że w czerwcu mięso drobiowe było o 13 proc. droższe niż przed rokiem, a mięso wieprzowe prawie o 11 proc. droższe. Prawdopodobnie ten duży wzrost cen detalicznych mięsa można tłumaczyć zwiększonym zapotrzebowaniem krajowym na mięso w trakcie Euro 2012 i w następnych miesiącach ceny detaliczne nie będą rosły tak szybko, a nawet mogą się obniżyć.