Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że zgodnie z danymi FAO indeks cen mięsa na świecie wzrósł w marcu do poziomu 185 punktów. Oznacza to, że przeciętnie ceny mięsa na rynku światowym w skali miesiąca wzrosły o 1,5 proc.
Głównym czynnikiem napędzającym zmiany indeksu był wzrosty cen wołowiny odnotowane na rynku australijskim i USA. Niekorzystne warunki pogodowe w tych regionach przyczyniły się do spadku produkcji, a to z kolei znalazło odzwierciedlenie w podwyżce cen bydła. Podobne tendencje wzrostowe odnotowano na rynku wieprzowiny. Pojawienie się ognisk zachorowań na Porcine Epidemic Diarrhea Virus (PEDv) w Stanach Zjednoczonych spowodowało spadek liczby ubojów, co pobudziło wzrost cen na rynku krajowym jak i cen eksportowych. Z kolei na rynku drobiu na przełomie lutego i marca obserwowaliśmy stabilizację.