Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso na świecie drożeje

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że zgodnie z danymi FAO indeks cen mięsa na świecie wzrósł w marcu do poziomu 185 punktów. Oznacza to, że przeciętnie ceny mięsa na rynku światowym w skali miesiąca wzrosły o 1,5 proc.
Głównym czynnikiem napędzającym zmiany indeksu był wzrosty cen wołowiny odnotowane na rynku australijskim i USA. Niekorzystne warunki pogodowe w tych regionach przyczyniły się do spadku produkcji, a to z kolei znalazło odzwierciedlenie w podwyżce cen bydła. Podobne tendencje wzrostowe odnotowano na rynku wieprzowiny. Pojawienie się ognisk zachorowań na Porcine Epidemic Diarrhea Virus (PEDv) w Stanach Zjednoczonych spowodowało spadek liczby ubojów, co pobudziło wzrost cen na rynku krajowym jak i cen eksportowych. Z kolei na rynku drobiu na przełomie lutego i marca obserwowaliśmy stabilizację.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę