Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso na każdą okazję

5 stycznia 2016

Na słodko czy na kwaśno? A może tradycyjnie? Jak najbardziej lubimy przygotowywać potrawy z mięsa? Niezawodny Nasz Dziennik kolejny raz zaprezntował porcję... smakowitych przepisów. A więc - do kuchni!

Galareta z kurczakiem
Składniki:
Galareta: 40 dag mrożonki warzywnej wieloskładnikowej (bez ziemniaków), kostka rosołowa, filet z kurczaka, 2 dag żelatyny, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, pęczek natki pietruszki, olej
Krem chrzanowo-jabłkowy: 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki chrzanu, połowa startego winnego jabłka, sól, pieprz
Wykonanie:
Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Mrożonkę gotować w litrze wody z kostką rosołową, liściem laurowym i zielem angielskim. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Zmieszać z wywarem, doprawić. Filet pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami. Dusić na małej ilości oleju. Do salaterki wlać połowę wywaru. Wyłożyć warzywa i kurczaka. Ostrożnie zalać resztą wywaru i posypać natką. Odstawić do stężenia. Przygotować krem: składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić. Podawać z galaretką.

Schab w sosie migdałowym
Składniki:
50 dag schabu, pół szklanki śmietany, 3 dag zmielonych migdałów, 3 dag suszonych grzybów, 10 dag topionego serka, 4 dag masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, cebula, olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w małej ilości ciepłej wody. Osączyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry, rozbić. Obtoczyć w mące i zrumienić na oleju z obu stron. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dusić na rozgrzanym maśle. Na cebulę położyć kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać grzyby i wlać połowę wody, w której się moczyły. Dusić ok. 15 minut. Serek rozetrzeć ze śmietaną i zmieszać z migdałami. Wlać do mięsa. Mieszając, gotować 5 minut na małym ogniu.

Indyk w marynacie cytrynowo-czosnkowej
Składniki:
Średni filet z indyka (ok. 80 dag), 20 dag cienkiego makaronu ryżowego, sól, mały jogurt naturalny, kilka liści sałaty lodowej
Marynata: sok z połowy cytryny, 4 ząbki czosnku, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Zrobić marynatę: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, zmieszać z sokiem z cytryny. Dodać kurkumę i zioła prowansalskie. Filet umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Ciasno okręcić grubą nicią, aby pieczeń była zwarta. Włożyć do foliowego rękawa do pieczenia i nakłuć w paru miejscach widelcem. Chłodzić ok. 30 minut, następnie piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Lekko ostudzić i pokroić w plastry. Sałatę umyć i osuszyć. Makaron wsypać do garnka i zalać lekko osolonym wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 3 minuty. Odcedzić. Wyłożyć na talerze, na wierzch położyć porcję mięsa. Podawać z sałatą polaną jogurtem.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę