Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Mięso na każdą okazję

5 stycznia 2016

Na słodko czy na kwaśno? A może tradycyjnie? Jak najbardziej lubimy przygotowywać potrawy z mięsa? Niezawodny Nasz Dziennik kolejny raz zaprezntował porcję... smakowitych przepisów. A więc - do kuchni!

Galareta z kurczakiem
Składniki:
Galareta: 40 dag mrożonki warzywnej wieloskładnikowej (bez ziemniaków), kostka rosołowa, filet z kurczaka, 2 dag żelatyny, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, pęczek natki pietruszki, olej
Krem chrzanowo-jabłkowy: 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki chrzanu, połowa startego winnego jabłka, sól, pieprz
Wykonanie:
Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Mrożonkę gotować w litrze wody z kostką rosołową, liściem laurowym i zielem angielskim. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Zmieszać z wywarem, doprawić. Filet pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami. Dusić na małej ilości oleju. Do salaterki wlać połowę wywaru. Wyłożyć warzywa i kurczaka. Ostrożnie zalać resztą wywaru i posypać natką. Odstawić do stężenia. Przygotować krem: składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić. Podawać z galaretką.

Schab w sosie migdałowym
Składniki:
50 dag schabu, pół szklanki śmietany, 3 dag zmielonych migdałów, 3 dag suszonych grzybów, 10 dag topionego serka, 4 dag masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, cebula, olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w małej ilości ciepłej wody. Osączyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry, rozbić. Obtoczyć w mące i zrumienić na oleju z obu stron. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dusić na rozgrzanym maśle. Na cebulę położyć kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać grzyby i wlać połowę wody, w której się moczyły. Dusić ok. 15 minut. Serek rozetrzeć ze śmietaną i zmieszać z migdałami. Wlać do mięsa. Mieszając, gotować 5 minut na małym ogniu.

Indyk w marynacie cytrynowo-czosnkowej
Składniki:
Średni filet z indyka (ok. 80 dag), 20 dag cienkiego makaronu ryżowego, sól, mały jogurt naturalny, kilka liści sałaty lodowej
Marynata: sok z połowy cytryny, 4 ząbki czosnku, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Zrobić marynatę: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, zmieszać z sokiem z cytryny. Dodać kurkumę i zioła prowansalskie. Filet umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Ciasno okręcić grubą nicią, aby pieczeń była zwarta. Włożyć do foliowego rękawa do pieczenia i nakłuć w paru miejscach widelcem. Chłodzić ok. 30 minut, następnie piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Lekko ostudzić i pokroić w plastry. Sałatę umyć i osuszyć. Makaron wsypać do garnka i zalać lekko osolonym wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 3 minuty. Odcedzić. Wyłożyć na talerze, na wierzch położyć porcję mięsa. Podawać z sałatą polaną jogurtem.


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę