OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Mięso kontra mleko

9 września 2009
Mimo dużego zbytu i dość atrakcyjnej ceny, w Polsce wciąż jest stosunkowo niewiele gospodarstw specjalizujących się w hodowli bydła mięsnego. To dziwne, bo hodowcy krów mlecznych wciąż borykają się z problemami    

Franciszek Marciniak hoduje bydło mięsne od niemal dwudziestu pięciu lat. To opłacalne - o ile wybiera się odpowiednie rasy . Byki karmi tylko naturalną paszą. Doskonale nadają się do tego odpadowe ziemniaki lub marchewki. Oporządzenie stada liczącego ponad pięćset sztuk zajmuje mu czterdzieści minut.

Franciszek Marciniak-hodowca bydła mięsnego z Goszczanowa: W tej chwili jest korzystna cena, tylko na bydło typowo mięsne. Takie warto hodować.

Hodowcy używają pasz naturalnych, co przekłada się na wysoką jakość i doskonały smak mięsa.

Natalia Drewniak- ŁODR Bratoszewice o.Kościerzyn: Najczęściej jednak stosują pasze własne, ostatnio tendencja do spadku cen pasz treściwych, powoduje korzystniejsze relacje do produkcji tego kierunku.

Mirosław Marciniak-właściciel ubojni z Sędzimirowic: Zagranicę stąd idzie około 90 % ubijanego żywca wołowego, głównie na rynki Unii Europejskiej.

Dopóki polscy hodowcy nadal będą żywić zwierzęta naturalnymi paszami, nasza wołowina wciąż będzie poszukiwana na rynkach zagranicznych.


POWIĄZANE

W gospodarstwach rolnych oraz na terenach zakładów przetwórczych i produkcyjnych...

Wśród wielu gatunków kwiatów szczególnie popularne są róże wielkokwiatowe, zachw...

Po prawie 100 dniach podróżowania po kraju i bezpośrednich spotkań z setkami rol...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę