Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso czeka na otwarcie granic

25 kwietnia 2006

Wiele wskazuje, że wkrótce dla polskiego mięsa grani CA z Ukrainą będzie odblokowana. Producenci liczą, że dzięki temu uda się rozładować rosnące zapasy.

Miniony tydzień zaczął się w handlu mięsem od małych obrotów i niewielkiego spadku cen. Przez pierwsze dni transakcji było niewiele, gdyż wszędzie - w domach, w handlu i zakładach - zostały po świętach zapasy wędlin. Dopiero w końcu tygodnia rynek trochę się ożywił, a ceny półtusz wieprzowych lekko nawet wzrosły.

Producenci mięsa czekają teraz na decyzję o zniesieniu przez Ukrainę zakazu importu mięsa z Polski.Służby weterynaryjne obu państw uzgodniły, że będą wyznaczone przejścia graniczne, przez które ma odbywać się eksport. Jest możliwe, że handel będzie wznowiony na przełomie kwietnia i maja. Wytwórcy mają nadzieję, że uda się w ten sposób opróżnić magazyny, a ceny tańszych surowców przestaną wreszcie spadać. Zakłady drobiarskie z powodzeniem szukają nowych rynków zbytu. Niektóre zdobyły ostatnio większe zamówienia na dostawy do Niemiec i Anglii. Polskim drobiem zaczynają interesować się Japończycy, którzy wcześniej nawiązali kontakty z krajowymi dostawcami wieprzowiny.

W okresie przedświątecznym zwiększyła się także sprzedaż drobiu na krajowym rynku. Eksperci twierdzą, że tendencja może się utrzymać, bo mięso drobiowe wygrywa konkurencję cenową z wieprzowiną. Powoli drożeje wołowina. Jej ceny będą szły w górę, bo eksport rośnie szybciej niż produkcja.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę