Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso będzie tanieć

8 sierpnia 2005

Wzrasta podaż tuczników, co już doprowadziło do niewielkiego spadku cen wieprzowiny, zwłaszcza w centralnej i południowej Polsce. Potaniały półtusze i najdroższe mięsa, jak schab czy szynka z kością.

Z prognoz Ministerstwa Rolnictwa wynika, że wkrótce wyraźniej wzrośnie produkcja wieprzowiny iw związku z tym od września spadek cen skupu może być bardziej widoczny. A w konsekwencji powinny potanieć mięsa i przetwory w handlu detalicznym.

Maklerzy ostatnio zaobserwowali niewielkie ożywienie w handlu tanim mięsem i tłuszczami, co wskazywałoby na wzrost eksportu na Wschód.

Wraz z cenami wieprzowiny zaczynają spadać notowania kurczaków i innych elementów drobiowych. Na rynku krajowym najłatwiej sprzedać skrzydełka i wszystko to, co nadaje się na grill. A także filety, których odbiorcą są głównie zakłady przetwórcze.

Obserwuje się bardzo powolny, ale ciągły wzrost cen wołowiny.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę