Wzrasta podaż tuczników, co już doprowadziło do niewielkiego spadku cen wieprzowiny, zwłaszcza w centralnej i południowej Polsce. Potaniały półtusze i najdroższe mięsa, jak schab czy szynka z kością.
Z prognoz Ministerstwa Rolnictwa wynika, że wkrótce wyraźniej wzrośnie produkcja wieprzowiny iw związku z tym od września spadek cen skupu może być bardziej widoczny. A w konsekwencji powinny potanieć mięsa i przetwory w handlu detalicznym.
Maklerzy ostatnio zaobserwowali niewielkie ożywienie w handlu tanim mięsem i tłuszczami, co wskazywałoby na wzrost eksportu na Wschód.
Wraz z cenami wieprzowiny zaczynają spadać notowania kurczaków i innych elementów drobiowych. Na rynku krajowym najłatwiej sprzedać skrzydełka i wszystko to, co nadaje się na grill. A także filety, których odbiorcą są głównie zakłady przetwórcze.
Obserwuje się bardzo powolny, ale ciągły wzrost cen wołowiny.