Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego zorganizował po raz czterdziesty drugi pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi konkurs pod tytułem ,,Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym'' JESIEŃ 2014. Uroczyste wręczenie nagród miało miejsce 4 grudnia w Warszawie przy ul. Czackiego 3/5 w Domu Technika NOT podczas XLII DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO.
W jesiennej edycji brało udział 37 zakładów mięsnych i drobiarskich z całej Polski. Poddano ocenie blisko 140 produktów mięsnych. Wyróżnieni zostali tylko najlepsi producenci i najwyższej jakości przetwory mięsne w Polsce. Nagrodzone produkty będą mogły być oznakowane znakiem towarowym PRODUKT NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI.
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zwycięstwo w XLII KONKURSIE ,,Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym'' JESIEŃ 2014 otrzymały Zakłady Mięsne HENRYK KANIA S.A. w Pszczynie.
Statuetkę Dyrektora Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego za ,;wyróżniającą się liczbę nagrodzonych wędlin'' w XLII KONKURSIE ,,Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym'' JESIEŃ Ż014 otrzymały Zakłady Mięsne ,, Łmeat_Łuków'' S.A. w Łukowie
Specjalne wyróżnienie za najwyżej oceniony produkt zadeklarowany przez producenta jako produkt wytwarzany metodami tradycyjnymi otrzymały Polskie Mięso i Wędliny Łukosz sp. z o. o. w Chybiu za udziec w galarecie oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kołdras w Proszówkach za schab wędzony z Proszówek
Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktu zadeklarowanego przez producenta jako produkt wytwarzany metodami tradycyjnymi otrzymały ,, AR-KOS" sp. z o.o. w Jordanowie za krakowską suchą oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kołdras w Proszówkach za szynkę wędzoną z Proszówek
Specjalne wyróżnienie za najwyżej oceniony produkt z grupy kiełbas otrzymuje Zakłady Mięsne HENRYK KANIA S.A. w Pszczynie za kabanoski z wołowiną i kabanoski classic
Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktu z grupy kiełbas otrzymał Zakład Wędliniarski i Ubojnia Grzegorz Kępa w Czestkowie za frankfurterki pieczone oraz Zakład Rzeźniczo –Wędliniarski Ernestyn Jan eta w Lubomi za salami
Specjalne wyróżnienie za najwyżej oceniony produkt z grupy wędzonek otrzymuje Elbląskie Centrum Mięsne ''EL-IIUK_T'' Produkcja i Handel Sp. J. Jolanta Grudzień, Zbigniew Grudzień w Elblągu za szynkę Tradycja.
Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktu z grupy wędzonek otrzymują Zakłady Mięsne ''Pekpol Ostrołęka'' S.A. w Ostrołęce za szynkę'' Kurpiowskie specjały ‘’oraz Zakłady Mięsne SKIBA Andrzej Skiba w Chojnicach za ogonówkę z wędzarni.