A_BIO_AGRO_950

Mięsne firmy budują handlowy sojusz

22 września 2011
Puls Biznesu informuje, że Grupa Handlowa Staropolskie Wędliny, firma Tarczyński, Polfood Group, Zakłady Mięsne Madej & Wróbel, Zakłady Mięsne Olewnik-Bis czekają na zgodę UOKiKu na koncentrację przez utworzenie wspólnego przedsiębiorstwa.

Pięć mięsnych firm chce połączyć swój potencjał, moce produkcyjne i ograniczyć koszty.
Zdaniem gazety, nowy podmiot ma się specjalizować w ogólnopolskiej dystrybucji mięsa i wędlin. do powołania takiego przedsiębiorstwa mięsne firmy zdopingował szybki rozwój zagranicznych sieci handlowych i dyskontów. Połączone spółki chcą stworzyć dla producentów alternatywę. Przedsiębiorcy chcą współpracować z tradycyjnym handlem, głównie z polskim kapitałem.
Przemysł mięsny jest największym działem sektora spożywczego w Polsce.
Jako pierwszy informację na temat współpracy 5 firm z branży mięsnej podał w ubiegłum tygodniu serwis portalspozywczy.pl. Kliknij i przeczytaj tekst: Koncentracja w przemyśle mięsnym. Pięciu graczy tworzy nową grupę



POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę