Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, z najnowszego raportu Komisji Europejskiej dot. sytuacji na rynku mięsa w UE wynika, że po prognozowanym spadku produkcji mięsa w 2013, w kolejnym roku nastąpi jej wzrost.
Najnowsze prognozy Komisji Europejskiej dot. rynku mięsa mówią o kontynuacji malejącej tendencji w produkcji mięsa na rynku unijnym. Szacuje się, że w 2013 r. wolumen produkcji wyniesie ok. 43,3 mln t, byłby to zatem 1 proc. spadek w skali roku. Takie zmiany na rynku mięsa wynikają ze zmniejszenia się produkcji wieprzowiny i wołowiny.
W przypadku tego pierwszego gatunku mięsa, redukcja pogłowia trzody chlewnej będzie miała przełożenie na zmniejszenie się wolumenu produkcji o 2 proc. w 2013 roku. Tak głęboki spadek wynika z niskiej rentowności produkcji trzody, spowodowanej głównie przez rosnące ceny paszy i dodatkowe koszy produkcji wynikające z norm dot. dobrostanu ciężarnych loch i loszek. Komisja Europejska prognozuje również spadek produkcji bydła o 1 proc. w skali roku. Z kolei rynek drobiu, z szacowanym wzrostem o 0,7 proc. w 2013 r., jest jedynym rozwijającym się sektorem.
Należy jednak zaznaczyć, że rok 2014 powinien być bardziej optymistyczny dla producentów mięsa. Przy oczekiwanych dobrych zbiorach zbóż w 2013 r. i w rezultacie prognozowanych obniżkach cen pasz rentowność produkcji, dla wszystkich gatunków mięsa, powinna się poprawić.
W tym produkcja wieprzowiny w UE w 2014 powinna wzrosnąć o 0,6 proc. r/r do poziomu 22,2 mln t.
Na rynku wołowiny powinno być to 0,8-procentowe odbicie r/r do poziomu 7,8 mln t w 2014 roku.
Produkcja drobiu w 2014 powinna przyhamować do poziomu 12,67 t, co oznacza 0,4 proc. wzrost w skali roku.