Zakład Zarządzania Jakością i Środowiskiem w Katedrze Ekonomiki Przedsiębiorstw na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego w roku akademickim 2012/2013 rozpoczyna Studia Podyplomowe „Menedżer jakości i bezpieczeństwa żywności”.
Celem studiów jest wyposażenie słuchaczy w podstawową wiedzę, umiejętności i kompetencje pozwalające na właściwe zrozumienie i zastosowanie w pracy zawodowej nowoczesnych koncepcji, systemów, metod i technik zarządzania jakością w obszarze przemysłu rolno-spożywczego.
Studia są przeznaczone dla osób z wyższym wykształceniem (tytuł licencjata, inżyniera lub magistra), które pracują (lub zamierzają pracować) w przedsiębiorstwach, organizacjach działających w obrębie łańcucha żywnościowego, a także w instytucjach urzędowej kontroli żywności i w jednostkach certyfikacyjnych. Do udziału w studiach zachęca się także nauczycieli przedmiotów zawodowych na różnych poziomach kształcenia i osoby zajmujące się doradztwem na rzecz podmiotów łańcucha żywnościowego.
Zdobyta wiedza, umiejętności i kompetencje mają absolwentom ułatwić, w
zależności od indywidualnych potrzeb, pełnienie w przedsiębiorstwie oraz innych organizacjach rożnych funkcji, takich jak miedzy innymi menedżer ds. zarządzania jakością Żywności i bezpieczeństwa Żywności menedżer ds. ochrony środowiska, przedstawiciel kierownictwa ds. jakości i bezpieczeństwa Żywności, przedstawiciel kierownictwa ds. zarządzania środowiskowego czy audytor wewnętrzny ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, audytor BHP.
Słuchacze, w ramach opłaty za studia, oprócz świadectwa ukończenia studiów
podyplomowych, otrzymują dodatkowo cztery certyfikaty: audytora wewnętrznego ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000 oraz audytora BHP, nadany we współpracy z jednostką certyfikacyjną TUV Nord.
Ponadto, słuchacz otrzymuje certyfikat Yellow Six Sigma Belt, nadany we
współpracy z Polish Six Sigma Academy.
Studia trwają 2 semestry (180 godzin), zajęcia odbywają się z reguły co 2 tygodnie – piątki od godz. 15.00 i soboty od 8.00.
8961950
1