A_BIO_AGRO_950

Meksykanie wspierają eksport swojego cukru. Nielegalnie?

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, plantatorzy trzciny cukrowej i buraków cukrowych w USA zwrócili się do krajowej komisji handlu międzynarodowego USITC o wszczęcie śledztwa w sprawie subsydiowanego i sprowadzanego po dumpingowych cenach cukru z Meksyku. Szczegóły wniosku nie są znane.
Handel cukrem i syropami cukrowymi między USA a Meksykiem jest wolnym od barier celnych w ramach NAFTA. Meksyk eksportuje w ostatnich latach nawet do 1 mln ton rocznie cukru do USA, sam zaś kupuje duże ilości amerykańskiej izoglukozy. Handel tymi dwoma produktami rodzi spory,
a w ostatnich latach obie strony kilka razy pozywały się.



POWIĄZANE

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...

Copa-Cogeca ogłasza zwycięzców 6. Europejskiej Nagrody za Innowacje Spółdzielcze...

Czy wiesz, że istotą bezstresowego i owocnego sezonu żniw może być planowanie za...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę