Meksyk w osiem miesięcy wyeksportował 157 mln ton mięsa
9 listopada 2012
FAMMU/FAPA podała, że między styczniem a sierpniem 2012 roku Meksykanie wyeksportowali łącznie 157 mln ton mięsa (wołowiny, wieprzowiny, mięsa koziego i owczego, drobiu, w tym produktów mrożonych, pakowanych próżniowo oraz podrobów) do 26 krajów na świecie, tj. o 9 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2011 r..
Największym odbiorcą mięsa z Meksyku była w tym czasie Japonia, a następnie Stany Zjednoczone i Rosja. Meksykanie eksportowali także mięso do Korei Południowej, Belgii, Holandii, Angoli, Gwatemali, Francji, Szwajcarii, Salwadoru, Hongkongu, Wenezueli, Kolumbii, Kuby, Kanady, Niemiec, Panamy, Konga, Argentyny, Ghany, Wietnamu, Chin, Beninu oraz Togo. Najważniejszym regionem, eksportującym mięso z Meksyku była Sonora (37 mln ton).