Jak podała FAMMU/FAPA, Conadesuca czyli meksykański związek cukrowników szacuje, że produkcja cukru w sezonie 2012/13 wzrośnie w ujęciu rocznym o 1 do 6,25 mln ton. To najwyższy wynik w historii.
W sezonie 2011/12 wytworzono w tym kraju trochę ponad 5 mln ton cukru. Tegoroczna produkcja zapowiadała się dobrze, ale ten szacunek można uznać za niespodziankę. Poprzednia estymacja zakładała, że wolumen wytworzonego cukru wyniesie 5,67 mln ton. Zwiększono ją zatem o 10%. Wyższa produkcja cukru ma być możliwa dzięki lepszemu plonowaniu i zwiększeniu areału trzciny cukrowej.
Conadesuca oczekuje, że eksport cukru wzrośnie o 15% do 1,63 mln ton. Większość z niego trafi najprawdopodobniej bezcłowo do USA w ramach NAFTA. W ostatnich latach wywóz w tym kierunku wynosił około miliona ton rocznie.