FAMMU/FAPA podała, że w pierwszej połowie 2013 r. import jaj do Meksyku zwiększył się prawie pięciokrotnie w porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku. Przed pojawieniem się w połowie 2012 r. wirusa ptasiej grypy H7N3 w Meksyku, kraj ten był samowystarczalny w produkcji jaj (podstawowe źródło białka dla Meksykanów).
W 2000 r. wartość sprowadzanych jaj z zagranicy kształtowała się na poziomie 20,4 mln dol., co stanowiło jedną czwartą wartości importu z pierwszej połowy 2013 r. W omawianym okresie Meksykanie sprowadzali miesięcznie jaja o średniej wartości 15,3 mln dol., tj. ponad pięciokrotnie większej w porównaniu ze średnią wartością zakupów z analogicznego okresu 2012 r. (2,8 mln dol.) oraz 10 razy większej niż wynosiła średnia miesięczna wartość zakupów w pierwszej połowie 2000 r.