W Stanach Zjednoczonych wycofano z rynku już pół miliarda jaj, a na tym prawdopodobnie się nie skończy. W związku z szerzącą się epidemią zatruć bakterią salmonelli, przedstawiciele rządowej agencji kontroli bezpieczeństwa żywności zapowiedzieli wycofanie kolejnych jajek.
Do tej pory, w ostatnich kilku miesiącach, zanotowano około 1300 przypadków zatrucia salmonellą. Z tego powodu z rynku wycofano już w USA ponad 500 milionów sztuk jajek wyprodukowanych przez firmę Wright County Egg w stanie Iowa.
- W najbliższych dniach lub tygodniach możemy wycofać z rynku więcej jajek, kiedy lepiej rozpoznamy sieć dystrybucji tych skażonych bakterią - powiedziała w poniedziałek w wywiadzie dla telewizji NBC komisarz federalnej agencji kontroli żywności i leków (FDA) Margaret Hamburg.
Naruszenie przepisów
W poniedziałek członkowie Kongresu zażądali wyjaśnień od FDA, czy agencja wiedziała o dotychczasowej działalności producenta skażonych jajek.
Jak się okazało, firma Wright County Egg w przeszłości kilkakrotnie naruszała federalne i stanowe przepisy o bezpieczeństwie żywności.