Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mazurki, serniki i babki

21 kwietnia 2011
Tym razem za Naszym Dziennikiem proponujemy Czytelnikom świetne i łatwe przepisy na wspaniałe Wielkanocne ciasta. W zależności od apetytu możemy samodzielnie upiec mazurek, sernik lub babkę...


Mazurek orzechowy

Składniki:
Ciasto: 15 dag orzechów, 15 dag masła lub margaryny, 8 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 3 białka, tłuszcz i tarta bułka do formy
Polewa: 3 żółtka, 8 łyżek cukru, cukier wanilinowy, pół łyżki mąki ziemniaczanej, orzechy do dekoracji

Wykonanie:
Orzechy zemleć. Masło utrzeć do białości z cukrem, wymieszać delikatnie, dodając na przemian przesianą mąkę, pianę i zmielone orzechy. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec około 30 minut w średnio gorącym piekarniku.
Przygotować polewę: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Upieczone ciasto natychmiast smarować polewą, udekorować kawałkami orzechów i ponownie wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.

Mazurek makowy

Składniki:
6 jaj, 1,25 szklanki cukru pudru, 25 dag maku, łyżka miodu naturalnego, ok. 2-3 łyżek bułki tartej, cytryna lub sok cytrynowy, olejek migdałowy, bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce), tłuszcz i bułka tarta do formy
Polewa kakaowa: 5 dag margaryny, 1-2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki wody

Wykonanie:
Mak sparzyć, odcedzić, zemleć trzykrotnie, wymieszać z płynnym miodem i olejkiem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać, mieszając zmielony mak, bułkę tartą i bakalie oraz ubitą pianę, lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. godziny w średnio gorącym piekarniku.
Przyrządzić polewę: wszystkie składniki zagotować, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorącą polewę rozprowadzić na mazurku i ozdobić bakaliami.

Mazurek pomarańczowy

Składniki:
Ciasto: ok. 2,5 szklanki mąki, ok. 3/4 szklanki cukru pudru, 25 dag margaryny, żółtko, 2-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia
Masa: 25 dag margaryny, 2 jaja, szklanka cukru, sok bądź esencja cytrynowa lub pomarańczowa, owoce odsączone z soku, z kompotu lub mrożone, opakowanie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

Wykonanie:
Ciasto można upiec kilka dni wcześniej. Mąkę z proszkiem, cukier, margarynę i śmietanę posiekać nożem, wbić żółtko, zagnieść ciasto. Placek wyłożyć na wysypanej mąką blasze, brzegi podnieść. Upiec na jasnozłoty kolor w dobrze rozgrzanym piekarniku, ostudzić.
Przygotować masę: jaja z cukrem ubijać na parze. Odstawić i ciągle ubijając, ostudzić. Margarynę rozetrzeć i ucierając, dodawać masę z jaj. Kiedy masa będzie już utarta, dodać sok cytrynowy i pomarańczowy, wymieszać. Masę wyłożyć na zimny placek, wyrównać. Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy lub paseczki śliwek, moreli, owoce mrożone z kompotu, świeże itp., lekko przycisnąć. Rozpuścić galaretkę, biorąc 2/3 zalecanej ilości wody, kiedy galaretka zacznie gęstnieć, zalać nią placek.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę