Tym razem za Naszym Dziennikiem proponujemy Czytelnikom świetne i łatwe przepisy na wspaniałe Wielkanocne ciasta. W zależności od apetytu możemy samodzielnie upiec mazurek, sernik lub babkę...
Mazurek orzechowy
Składniki:
Ciasto: 15 dag orzechów, 15 dag masła lub margaryny, 8 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 3 białka, tłuszcz i tarta bułka do formy
Polewa: 3 żółtka, 8 łyżek cukru, cukier wanilinowy, pół łyżki mąki ziemniaczanej, orzechy do dekoracji
Wykonanie:
Orzechy zemleć. Masło utrzeć do białości z cukrem, wymieszać delikatnie, dodając na przemian przesianą mąkę, pianę i zmielone orzechy. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec około 30 minut w średnio gorącym piekarniku.
Przygotować polewę: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Upieczone ciasto natychmiast smarować polewą, udekorować kawałkami orzechów i ponownie wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.
Mazurek makowy
Składniki:
6 jaj, 1,25 szklanki cukru pudru, 25 dag maku, łyżka miodu naturalnego, ok. 2-3 łyżek bułki tartej, cytryna lub sok cytrynowy, olejek migdałowy, bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce), tłuszcz i bułka tarta do formy
Polewa kakaowa: 5 dag margaryny, 1-2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki wody
Wykonanie:
Mak sparzyć, odcedzić, zemleć trzykrotnie, wymieszać z płynnym miodem i olejkiem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać, mieszając zmielony mak, bułkę tartą i bakalie oraz ubitą pianę, lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. godziny w średnio gorącym piekarniku.
Przyrządzić polewę: wszystkie składniki zagotować, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorącą polewę rozprowadzić na mazurku i ozdobić bakaliami.
Mazurek pomarańczowy
Składniki:
Ciasto: ok. 2,5 szklanki mąki, ok. 3/4 szklanki cukru pudru, 25 dag margaryny, żółtko, 2-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia
Masa: 25 dag margaryny, 2 jaja, szklanka cukru, sok bądź esencja cytrynowa lub pomarańczowa, owoce odsączone z soku, z kompotu lub mrożone, opakowanie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Wykonanie:
Ciasto można upiec kilka dni wcześniej. Mąkę z proszkiem, cukier, margarynę i śmietanę posiekać nożem, wbić żółtko, zagnieść ciasto. Placek wyłożyć na wysypanej mąką blasze, brzegi podnieść. Upiec na jasnozłoty kolor w dobrze rozgrzanym piekarniku, ostudzić.
Przygotować masę: jaja z cukrem ubijać na parze. Odstawić i ciągle ubijając, ostudzić. Margarynę rozetrzeć i ucierając, dodawać masę z jaj. Kiedy masa będzie już utarta, dodać sok cytrynowy i pomarańczowy, wymieszać. Masę wyłożyć na zimny placek, wyrównać. Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy lub paseczki śliwek, moreli, owoce mrożone z kompotu, świeże itp., lekko przycisnąć. Rozpuścić galaretkę, biorąc 2/3 zalecanej ilości wody, kiedy galaretka zacznie gęstnieć, zalać nią placek.
6716443
1