W siedziba Sejmiku Województwa Mazowieckiego ( sala nr 169, Plac Bankowy 3/5, Warszawa) 24 kwietnia o godzinie 16 zostaną wręczone nagrody laureatom pierwszej edycji „Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku”.
W uroczystości uczestniczyć będą miedzy innymi Marszałek Województwa Mazowieckiego – Adam Struzik, Wicemarszałek – Stefan Kotlewski oraz Członkowie Zarządu Województwa Mazowieckiego – Piotr Szprendałowicz , Waldemar Roszkiewicz, oraz Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Trenów Wiejskich – Radosław Rybicki i laureaci konkursu
Konkurs o Laur Marszałka – ma na celu docenienie i promowanie najsmaczniejszych, najzdrowszych i tradycyjnych produktów spożywczych na Mazowszu. O tytuł ubiegały się wypieki, wędliny, sery, przetwory owocowe i warzywne, a także miody oraz napoje. W tym roku nagrody otrzyma 11 mazowieckich przysmaków.
Program uroczystości
16.00-16.15 - Degustacja nagrodzonych produktów
16.15-16.20 - Przywitanie gości przez Panią Izabelę Byszewską - Członka Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
16.20-16.30 - Wystąpienie Pana Piotra Szprendałowicza – Członka Zarządu Województwa Mazowieckiego
16.30-16.40 – Wystąpienie Pana Adama Struzika – Marszałka Województwa Mazowieckiego
16.40-16.45 – Wystąpienie Pana Kazimierza Porębskiego – Zastępcy Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Przewodniczącego Kapituły Konkursu
16.45-17.45 – Prezentacja nagrodzonych producentów i wręczenie nagród laureatom
17.45-18.15 – Występ solistki Opery Kameralnej w Warszawie – Justyny Reczeniedi z Trio Con Passione