Masło z PSA wciąż trafia na rynek Unii Europejskiej
24 stycznia 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, spadają ilości masła magazynowane w ramach programu prywatnego przechowalnictwa z unijnymi dopłatami (PSA). Na koniec sierpnia ubiegłego roku w magazynach znajdowało się 105 tys. ton tego tłuszczu, o ok. 4,8% więcej niż w podobnym okresie 2010 roku. Wprowadzanie masła do prywatnego magazynowania z dopłatami z budżetu UE zakończyło się dnia 15 sierpnia 2011 roku. Od września masło z PSA było systematycznie upłynniane, tygodniowo na rynek
UE wprowadzanych jest od 3 do 5 tys. ton tego towaru. Dnia 16 grudnia ubiegłego roku stan zapasów spadł do poziomu 35,2 tys. ton, tym samym był on zaledwie o 5% większy niż w analogicznym okresie 2010 roku. Kolejne partie masła w ramach w/w mechanizmu będą mogły być wprowadzane do chłodni od marca 2012 roku.