Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, w I połowie 2013 roku przedsiębiorstwa zatrudniające co najmniej 50 osób wyprodukowały 204,6 tys. t margaryn, tj. o 7 proc. więcej w porównaniu z analogicznym okresem w 2012 roku. Znaczna część produkcji trafiła na eksport.
Według wstępnych danych handlowych, w I półroczu br. za granicę sprzedano 60,3 tys. t margaryn. W porównaniu jednak z I połową 2012 roku wywóz obniżył się prawie o 9%. Gdyby ww. wielkości zestawić z produkcją, eksport w I połowie br. stanowiłby 29% produkcji wobec prawie 35% w tym samym okresie w ub.r.
Według danych GUS, od wejścia Polski do UE do 2008 roku produkcja margaryn w Polsce wykazywała tendencje spadkowe. W 2004 roku przedsiębiorstwa zatrudniające co najmniej 50 osób wytworzyły blisko 355 tys. t margaryn, podczas gdy w 2008 roku 341 tys. ton. Spadkowy trend uległ jednak odwróceniu w 2009 roku, gdy wyprodukowano 363 tys. t margaryn. W 2012 roku produkcja przekroczyła 442 tys. ton. Wzrostowi produkcji margaryn w ostatnich latach sprzyjał utrzymujący się wysoki popyt eksportowy na te produkty.